Zaterdag 25 maart is broeder Andrew de Carpentier te gast bij Studio de Witt

24 maart 2017 door Hennie van der Zouw
Zaterdag 25 maart is broeder Andrew de Carpentier te gast bij Studio de Witt

DORDRECHT - De Carpentier is een uit Dordrecht afkomstige Angelikaanse priester die al bijna 50 jaar in het midden-Oosten verblijft.

In de Dordtse Zeehavenbuurt leerde hij al op jonge leeftijd de grijze wereld kennen van jonge mensen die aan verdovende middelen verslaafd waren. Een indringende droom op 14- jarige leeftijd, gevolgd door, zoals hij dit omschrijft, een intense ontmoeting met God heeft zijn leven richting gegeven.
Als student HBO bouwkunde in Rotterdam reisde Carpentier naar Amerika om daar in kinderkampen te werken om vervolgens als Hippie Amerika rond te liften met lang haar, blote voeten en een gitaar op de rug. Zo was hij ook bij het beroemde Woodstock festival.

Liftend door Europa ging hij via Italië en Griekenland naar Israël. "Bij aankomst op de kade van de haven in Haifa had ik heel sterk het gevoel 'thuis' te komen. Later zou blijken dat thuis niet alleen Israël was, maar het hele Midden-Oosten." De magie van het Midden-Oosten sprak hem zeer aan. Na twee jaar kwam hij in Libanon terecht en zette daar ,met een vriend een clubhuis voor doven op. de burgeroorlog brak uit en een deel van de kloosterlingen, waar Carpentier broeder bij was, vluchtten Libanon uit. Noodgedwongen nam Carpentier de functie van abt over.

Later verplaatste Carpentier zich naar Jordanie waar hij mehielp aan het opzetten van een Doveninstituut waar hij nu directeur van is.

In het land van de moslims begeeft Carpentier zich dagelijks in zijn priestergewaad op straat. En probeert bruggen tussen de mensen en geloven te bouwen.

Dit is voor hem ook de redden om deze week in Nederland te zijn. Veel vuldig in contact met de media is en preken en voordrachten in kerken en zalen hield. In zijn ogen wordt de Islam in Nederland nog te veel gezien als 'donker, boos en zwart' zei hij in het AD deze week.

Deze beeldvorming gaat hem aan het hart en probeert de mensen duidelij te maken dat de Islam niet alleen Sadam Hoesein en Osama Bin Laden bestaat. Zijn doel is het brengen van 'een boodschap van Hoop'.

Bij Studio De Witt praten wij hierover, maar ook over de hippie uit de Zeehavenbuurt die priester werd in het Midden-Oosten.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten van deze week in en de Drechtsteden.

De Dichter van dienst is de dichter Peter M. van der Linden

Studio De Witt van 10.00u-12.00u bij Drechtstad FM 95.7 (ether) 105.9(kabel) Kanaal951(KPN), kanaal 915(Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

(24 maart lezing broeder andrew in wilhelminakerk. 20 u)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.