Dordrecht zet komende jaren stevig in op het aanpakken van ondermijnende Criminaliteit

24 maart 2017 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Met het programma Ondermijning zet Dordrecht de komende jaren in op het aanpakken van ondermijnende criminaliteit. Dit is een vorm van georganiseerde criminaliteit, die niet altijd zichtbaar is, slachtoffers maakt en onze rechtsorde flink aantast. Zo zijn er op 15 maart 2017 acht Dordtse horeca instellingen gecontroleerd op illegaal gokken. Bij drie van deze instellingen waren zaken niet in orde. Zij krijgen een officiële waarschuwing.

Medewerkers Handhaving controleren horeca
Medewerkers van Handhaving van de gemeente Dordrecht zijn door de Kansspelautoriteit opgeleid om illegale gokactiviteiten te herkennen en daartegen op te treden. Vanaf nu zijn medewerkers van Handhaving ook toezichthouder voor een deel op de Wet op de Kansspelen. Het voordeel daarvan is dat de controle op de Kansspelen tegelijk uitgevoerd kan worden met de controles op de Drank- en Horecawet, zoals Handhaving die al enige tijd uitvoert. Tijdens die controles kan nu direct doorgepakt worden op het illegaal gokken. De eerste controle door medewerkers van Handhaving leverde direct drie misstanden op.

Illegaal gokken is geen geintje
In Nederland is het verboden om gelegenheid te bieden om te gokken, tenzij je een vergunning hebt, je mag ook niet aanzetten tot gokken. Het is verslavend en kan makkelijk leiden tot gokschulden en minderjarigen hebben gemakkelijk toegang tot dit aanbod, omdat je je niet hoeft te legitimeren.

Dordrecht pakt aan
Veiligheid en leefbaarheid zijn belangrijke voorwaarden voor een aantrekkelijke stad. Daarom zet Dordrecht niet alleen in op het aanpakken van overlastgevers en het terugdringen van criminele activiteiten als inbraken en diefstallen. Er is de komende jaren ook meer aandacht voor de georganiseerde criminaliteit. Deze ondermijnende criminaliteit heeft gevolgen als fraude van uitkering, belastingontduiking of afpersing en intimidatie van personen. Dordrecht heeft geen begrip voor personen die geld witwassen, die hennepkwekerijen houden, lid zijn van een outlow motorcycle gang of zich bijvoorbeeld bezig houden met illegale gokpraktijken. Hiermee worden grote sommen geld verdiend door de aanbieders, tussenpersonen en het achterliggende criminele netwerk. Illegaal gokken heeft veel negatieve effecten als verslaving, geld dat niet wordt uitgekeerd, witwassen en fraude.

Meld misstanden
Burgers die een vermoeden hebben dat er ergens illegaal wordt gegokt, dat er mogelijk hennep wordt geteeld, er drugshandel plaatsvindt of misschien sprake is van heling kunnen dit melden. Zij kunnen een bericht sturen naar ondermijning@dordrecht.nl of contact opnemen met de politie (0900-8844). Liever anoniem blijven? Maak dan een melding via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via meldmisdaadanoniem.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.