Inge Deen gaat verder met café de Vrijheid: een droom die uitkomt

29 maart 2017
Inge Deen gaat verder met café de Vrijheid: een droom die uitkomt

DORDRECHT - “Dat was een reden om dit te gaan doen:  ik was bang dat het een kapsalon of sushibar zou worden”, zegt Inge Deen, de nieuwe eigenares van Café de Vrijheid. Het café heeft een jaar leeggestaan. Inmiddels heeft Inge de financiering rond en de vergunning binnen. Zij en haar vriendinnen Joyce en Elzemiek werkten al bij de Vrijheid en zijn dolblij dat ze dat nu kunnen voortzetten.

Inge staat buiten bij de Vrijheid met de wijkagent te praten. Joyce laat de ruimte binnen zien en geeft een drankje. Binnen is er niet veel veranderd. Het is een warm bruin hip café met biljart en een grote sfeervolle rookruimte. Joyce en Inge zijn deze week aan het opruimen voor het openingsweekend en er worden wat reparaties verricht.

Erfgoed
“Door de financiering die nog niet rondkwam kon ik pas heel laat de vergunning aanvragen”, legt Inge het lange wachten op de opening uit. “Er zijn veel mensen voor me geweest die het wilden kopen. Die zouden het helemaal leegtrekken. De pandeigenaar en brouwerij wilden dat niet. Ze waken over het erfgoed, de kroeg en hoe die is ingericht.” ”We hebben foto’s van vijftig jaar terug gekeken”, vertelt Joyce. “De bar en de deuren zien er nog hetzelfde uit.” Het café bestaat inmiddels zo’n 120 jaar. “Het is in die tijd nooit dicht geweest”, zegt Inge. “Tot afgelopen jaar”, vult Joyce aan. “In de jaren ’70 heeft het wel een andere naam gekregen.”

“Ik vind het de leukste kroeg van Dordt”, zegt Inge. “Een plek voor iedereen. Dat kom je niet veel tegen.” ”Alles loopt door elkaar”, beaamt Joyce. “Er is nooit een probleem met niet klikken.” ”Je ziet iemand van zeventig die vriendschap sluit met een jongen van vijftien jaar”, vervolgt Inge. “De eerste keer dat ik hier weer was, was het als thuiskomen. Ik was blij en wist gewoon niet wat ik moest doen. Veel mensen hebben dat gevoel van thuiskomen. Ze zeggen: ”ga snel open, de rest is niks.” Dat zeg ik niet om anderen af te vallen. Het is heel chill.”

Je eigen ding doen
“Al ruim vijftien jaar werk ik in de horeca”, vertelt Joyce over haar achtergrond. Ik heb braaf HBO gedaan, maar mijn passie is om in de horeca te werken. Ik doe liever alleen dingen waar ik blij van word. Je eigen ding doen, op een fijne manier met vriendinnen.” ”Voor mij geldt hetzelfde”, zegt Inge. “Het is zo wie zo heel leuk. Het is leuk om mensen een goede avond te bezorgen. Ik heb altijd in restaurants gestaan, maar vind barwerk veel leuker. Je hebt dan meer contact met gasten en leert ze kennen.”

Er komt een reparateur binnen. Het systeem om de tap door te laten lopen met water doet het niet. Joyce wijst hem de weg en Inge vertelt verder: “Het is een open kroeg met een open sfeer. We gaan ervan uit dat iedereen elkaar accepteert. De laatste twee jaar zijn bandjes en quizzen in het water gevallen. Dat wil ik weer terug. En we gaan thema-avonden en een speltoernooi organiseren. We doen iets met bevrijdingsdag. We heten de Vrijheid, dus daar moeten we wel wat aan doen en we hopen dat mensen de ruimte achter willen huren.” Inmiddels komt de reparateur tevreden de kelder uit. Hij heeft het euvel opgespoord.

Nachtontheffing
“De Hide Away bestaat vier jaar, ze vieren het woensdag. Daar moeten we even langs”, merkt Inge op. “We kwamen regelmatig in het Avontuur, de Stadsherberg en de Hide Away.” Als het even kan gaat ze ook samen werken bijvoorbeeld met festivals. “Als je samenwerkt kun je meer bereiken.” 

“We hebben nog geen nachtontheffing tot 3.00 uur”, vertelt Inge. “En nog geen terrasvergunning. Voor 1 april hoor ik wat ze daarover besluiten. Hopelijk is de terrasvergunning er voor het weekend.”

Op vrijdag 31 maart gaat het café om 20.00 uur open, evenals zaterdag. Zondag gaat het om 16.00 uur open en maandag is het dicht om wat rust te nemen. Vanaf dinsdag is het elke dag van 16.00 tot 1.00 uur open en in het weekend tot 2.00 uur.

Door Ton Ve

P.s. Inmiddels is bekend dat het café elke dag tot 3.00 uur open zal zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.