Groep van 33 Dordtse horecaondernemingen vraagt terughoudende houding in plaats sluitingen zaken

14 februari 2017

DORDRECHT -  De Dordtse Ondernemers Vereniging (DOV0 neemt op de eigen website ook het nieuws mee over het verzet vanuit de horeca in Dordrecht tegen het in hun ogen te strenge handhavingsbeleid. Vanavond wordt daarover in het Stadskantoor gesproken in een commissie van de gemeenteraad. Gisteravond was er een bijeenkomst van de bezwarencommisie die mensen van cafe De Pul hoorden, die vinden dat de gemeente en burgemeester Arno Brok te streng zijn.

De gemeente vindt dat het afgesproken handhavingsbeleid wordt uitgevoerd om vooral de (sociale) veiligheid te bevorderen. Dat ziet de horeca anders.

Een groep van 33 Dordtse horecaondernemers maakt ernstig bezwaar tegen het handhavingsbeleid van burgemeester Brok. Daarbij worden niet alleen om de haverklap cafés gesloten, maar verliezen ondernemers ook hun drank – en horecavergunning.

Dat leidt tot tien – tot honderdduizenden euro’s schade. ,,Dat leidt tot faillissementen en ontwrichting van levens”, aldus horecaondernemer Ad van Loon in het AD/De Dordtenaar. Daarom pleiten de ondernemers voor een bezinningsperiode en terughoudendheid met sluitingen, aldus ook het bericht dat is overgenomen op de DOV website.

Enkele weken was er vanuit de horeca ook nog een gesprek met burgemeester Arno Brok en zijn adviseurs.

Dit gesprek past ook in een door de gemeenteraad aangenomen motie om te kijken voor 1 april hoe de verhoudingen liggen.

Beter voor Dordt (BVD) meldt  daaroverals grootste fractie in de gemeenteraad  op de eigen website het volgende: (datum december 2016)

Momenteel heerst er veel onrust bij horecaondernemers over de toepassing van het huidige Dordtse horeca-handhavingsbeleid. Beter Voor Dordt is van mening dat in sommige situaties een strikte toepassing van dit beleid in financieel, economisch, juridisch maatschappelijk en menselijk opzicht tot onwenselijke situaties leidt. Daarnaast constateert Beter Voor Dordt dat een strikte toepassing van het beleid op gespannen voet staat met de uitgangspunten van een levendige binnenstad en een gunstig vestigingsklimaat voor horecaondernemers.

Beter Voor Dordt is van mening dat het huidige beleid op onderdelen onvoldoende rekening houdt met de negatieve gevolgen van een sluiting. Een sluiting die langer dan één maand duurt, heeft automatisch tot gevolg dat een horecaondernemer zijn drank- en horecavergunning voor minimaal vijf jaar kwijtraakt.

Vanuit de wens dat het huidige horeca-handhavingsbeleid meer in balans wordt gebracht met het herstellend karakter (voorkomen van een verdere verstoring van de openbare orde/herstel openbare orde) van een sluiting, dient de fractie Beter Voor Dordt een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering van 20 december.

In de motie wordt de burgemeester verzocht om te onderzoeken op welke onderdelen het horecahandhavingsbeleid mogelijk kan worden aangepast. Ook wordt de burgemeester gevraagd om de duur van een eerste sluiting van een horecabedrijf tot maximaal vier weken te beperken. De burgemeester wordt opgeroepen dit onderzoek samen te doen met Dordtse horecaondernemers en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Drechtsteden en de gemeenteraad uiterlijk 1 april 2017 te informeren over de uitkomsten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.