Kees Thies: ,,Burgemeester Arno Brok voerde horecabeleid van gemeenteraad uit

21 februari 2017
Kees Thies: ,,Burgemeester Arno Brok voerde horecabeleid van gemeenteraad uit

DORDRECHT - Columnist Kees Thies in AD De Dordtenaar blikt vandaag met veel waardering terug op het tijdperk van burgemeester Arno Brok.  Het eindigt formeel 28 februari, maar de ambtsketen wordt vrijdag aanstaande al afgedaan.

Thies is zeer lovend. Zijn uitzwaaier zit in het slot, waarbij de columnist aangeeft het onterecht te vinden dat door sommigen de burgemeester is afgeschilderd als boeman van de horeca. Hij wilde te veel handhaven, zoals dat heet.

Het optreden tegen overlast was een besluit van de gemeenteraad, die onlangs in meerderheid aangaf de scherpe randjes ervan af te willen halen.

De verantwoordelijkheid van horeca voor de openbare orde in de eigen zaak en in de omgeving werd in 2009 afgesproken. Overigens heeft de gemeenteraad veertig jaar geleden ook eens besloten dat de verantwoordelijkheid van een horecaondernemer ook rondom de eigen zaak een punt was. Toen ging het bijvoorbeeld om overlast bij het verlaten van een zaak in de nachtelijke uren.

KEES THIES SCHRIJFT op zijn vaste plek in de krant (elke ochtend bij het ontbijt:

Nog even is Arno Brok burgemeester van Dordrecht. Vrijdag neemt hij afscheid en zal hij zich, zo heb ik vernomen, twee jaar niet meer op dit eiland laten zien.

    Hij verschafte de stad een broodnodige dosis zelfvertrouwen

Dit, zo vertelde mij een gemeentelijk voorlichter, omdat hij zijn opvolger niet in de weg wil lopen. Of dat nou helemáál waar is weet ik niet, maar hij schijnt diezelfde 'procedure' ook te hebben toegepast op Sneek, toen hij die gemeente in 2010 inruilde voor Dordt.

Ruim zes jaar Brok, zo concludeer ik als beroepsvolger van het bestuurlijke wel en wee in deze stad, is in diverse opzichten goed voor Dordt geweest. Brok was immers méér dan louter een goed bestuurder: hij verschafte deze stad, die voordien toch vooral als 'het grootste geheim van Nederland' door het leven ging, namelijk een broodnodige dosis zelfvertrouwen.

Mede als gevolg van zijn Haagse en misschien ook wel Hilversumse lobby kwam in 2011 (de enige echte) Sinterklaas naar Dordt en de live-registratie van die intocht op NPO 1 legde deze stad geen windeieren. Dat werd in 2014 nog eens in het kwadraat over gedaan toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima Dordrecht uitkozen als de allereerste locatie voor Koningsdag nieuwe stijl, hetgeen deze stad een enorme publiciteits-boost opleverde. Voorafgaand aan de grote dag ging Dordt weken achtereen nagenoeg elke dag wel in de een of andere radio- of tv-rubriek, over de tong.

De registratie van de grote dag zelf zette deze stad voor eens en altijd op de kaart als hét alternatief voor dagjesmensen die Delft, Leiden, Amsterdam en Den Haag al (meer dan eens) gedaan hadden. Nog altijd ebt dat effect na, hetgeen ook te danken is aan de VVV en Dordrecht Marketing, die destijds zeer adequaat op het koninklijk bezoek wisten in te springen.

Wat ik een beetje jammer vind is dat Brok Dordt straks óók verlaat met het aureool 'horeca-boeman.' Onterecht, in mijn ogen, want hij deed eigenlijk niets anders dan (al eerder vastgelegd) gemeentelijk beleid ten uitvoer brengen.

De Dordtse horeca heeft, mede als gevolg van door Brok gegenereerde bekendheid, juist héél veel aan de ma

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.