Mohammed Benzakour uit Zwijndrecht krijgt Debutantenprijs 2016 in Dordtse Wilhelminakerk

25 september 2016
Mohammed Benzakour uit Zwijndrecht krijgt Debutantenprijs 2016 in Dordtse Wilhelminakerk

DORDRECHT /ZWIJNDRECHT - Mohammed Benzakour uit Zwijndrecht heeft de Debutantenprijs 2016 gewonnen. Dit werd vandaag bekend gemaakt in de Wilhelminakerk in Dordrecht waar voor de eerste keer de winnaar een podium kreeg.  De prijs heeft al een traditie van 21 jaar.

In de ochtend was er nog in de in 1899 geopende kerk een eredienst geweest en in de middag draaide het om opvallende debutanten in de literatuur. Voor het kruis was een groot affiche gehangen van de Debutantenprijs.

De aandacht voor de in Dordrecht geboren prijs lijkt in de media groter te zijn. Zelfs het ANP zetten het op het net.  RTV Dordrecht en AD De Dordtenaar brachten het nieuws op internet. Mohammed Benzakour uit Zwijndrecht heeft alleen niet prominent de krant op papier gehaald.

(persbericht)  Humoristisch, filosofisch, esoterisch, mooi taalgebruik. De gesprekken met de ezel zijn fantasierijk en geven het boek diepgang.
Een paar opmerkingen die lezers plaatsten op hun waarderingsformulier over 'De koning komt' van Mohammed Benzakour.

Een lid van de nominatiejury van de ANV Debutantenprijs schreef onder andere over het boek: ‘De koning komt is een wonderlijk debuut dat zowel satire als sprookje, reisverslag als natuurdocumentaire, farce als filosofische dissertatie is.’

Mohammed Benzakour heeft met zijn boek De koning komt (uitg. De Geus) de ANV Debutantenprijs 2016 gewonnen. Honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen, die op papier of via www.anvdebutantenprijs.nl een waardering gaven, verkozen zijn debuut boven de twee andere door de vakjury genomineerde titels Een kleine moeite (uitg. De Geus) van Hugo Blom en Muidhond (uitg. Podium) van Inge Schilperoord.

Benzakour ontving de bijbehorende prijs van € 7500,- uit handen van Nelly Maes, voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond. De andere twee genomineerden ontvingen een cheque van € 750,-.

Het Algemeen-Nederlands Verbond, opgericht in 1895, is vanaf 2015 de nieuwe hoofdsponsor van de Debutantenprijs, die dit jaar voor de 21e keer werd uitgereikt. Het ANV stelt zich als doel het behoud en de ontplooiing van de Nederlandse taal en cultuur, en de bevordering van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Het verbond is ook verantwoordelijk voor de Visser-Neerlandia prijzen op cultureel gebied.

De gemeente Dordrecht is ondersteuner van de prijs. Abdelkader Benali en Oscar Kocken presenteerden de feestelijke middag in de Wilhelminakerk op de hun bekende sprankelende en vakkundige wijze. Met de drie genomineerden voerden zij na de pauze een tafelgesprek over debuteren, thematiek, succes en bekroningen.
Over de winnaar: Mohammed Benzakour studeerde sociologie en bestuurskunde. Hij is publicist en columnist en ontving voor zijn non-fictieboek 'Yemma', het boek over zijn moeder, in 2014 de E. du Perronprijs. Hij woont in Zwijndrecht.

Eerdere winnaars van de ANV Debutantenprijs waren o.a. Anna Enquist, Jessica Durlacher, Erwin Mortier, Gerbrand Bakker, Marieke van der Pol, Ellen Heijmerikx, Peter Buwalda, Erik Menkveld, Shira Keller en in 2015 Jaap Robben met Birk.

Over de prijs De ANV Debutantenprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland. Een vakjury nomineert uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuten uit het voorgaande kalenderjaar eerst een longlist en vervolgens een shortlist van drie titels. Daarna zijn de lezers verantwoordelijk voor de uitslag. Zij sturen een gemotiveerd oordeel in over de drie boeken.

Dit jaar bestond de vakjury uit Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, Fabian Stolk, docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.