Drechtsteden willen kinderarmoede bestrijden

11 april 2017 door Hennie van der Zouw
Drechtsteden willen kinderarmoede bestrijden

DRECHTSTEDEN - Het Drechtstedenbestuur (DSB) stelt de Drechtraad voor om per 1 januari 2018 een aantal regelingen in het minimabeleid te verruimen. Doel is om de armoede te bestrijden onder kinderen van werkenden met een laag inkomen in Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld Giessendam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Zo wil het DSB de inkomensgrens voor een vergoeding uit het SMS Kinderfonds verhogen van 120 naar 150% van het sociaal minimum. Hierdoor kunnen ook kinderen van werkenden met een laag inkomen gebruik maken van dit fonds voor bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub of muziekles. Ook schoolexcursies, ouderbijdragen en huiswerkbegeleiding komen voor vergoeding in aanmerking.

Daarnaast gaat de Sociale Dienst Drechtsteden extra medewerkers inzetten om mensen te helpen hun huishoudboekje op orde te krijgen.

Zelfstandig bestaan
Portefeuillehouder Peter Heijkoop: “Kinderen die in armoede opgroeien, hebben een grotere kans om later als volwassene ook arm te zijn. Daarom vinden we het van groot belang om armoede te bestrijden. Met ons minimabeleid willen we enerzijds zorgen voor een volledig minimum inkomen, anderzijds stimuleren we dat iedereen mee doet in de maatschappij en daarmee de kansen op een zelfstandig bestaan vergroot. Dat is de beste remedie tegen armoede.”

Klijnsma-gelden
De verruiming wordt betaald uit de zogenaamde Klijnsma-gelden die het Kabinet beschikbaar heeft gesteld om kinderarmoede te bestrijden. Ook wordt het Persoonlijk Minima Budget (PMB) verlaagd van 40 naar 25% van de bijstandsnorm.

NIBUD
Volgens een evaluatie van het NIBUD in 2016 is het minimabeleid in de Drechtsteden effectief, maar met name werkenden met een laag inkomen houden nauwelijks geld over om hun kinderen mee te laten doen met sportclubs, culturele activiteiten of schoolreisjes. Ook vraagt het NIBUD aandacht voor goed financieel beheer omdat dit leidt tot een gezond huishoudboekje.

De SER deed onlangs een dringende oproep om kinderarmoede aan te pakken. De Drechtraad, de Cliëntenraad Drechtsteden en het Platform tegen Armoede Drechtsteden onderschreven deze bevindingen. De Drechtraad heeft in november 2016 het DSB gevraagd het minimabeleid te verruimen.

Samenwerking
De regio Drechtsteden en de gemeenten afzonderlijk hebben een rol in de bestrijding van armoede. De gemeenten dragen zorg voor ondersteuning bij financieel beheer, bieden van maatschappelijke activiteiten en signaleren van problemen via de wijkteams. De Sociale Dienst Drechtsteden voert het minimabeleid uit voor alle inwoners in de Drechtsteden met een laag inkomen. Minimabeleid bestaat uit
regelingen als PMB, collectieve zorgverzekering en SMS Kinderfonds.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.