Oud-gemeenteraadslid vraagt aandacht voor toekomst van St. Jacobskapel in Dordrecht

14 december 2012

DORDRECHT - De stichting Osinga Agnes, waarvan oud-CDA-gemeenteraadslid drs. Alice Bakker de presidente is, vraagt de aandacht voor de St. Jacobskapel in het gebied Houttuinen. Het monument herinnert nog aan de tijd voordat het Rooms Katholiek Ziekenhuis (RKZ) van Dordrecht naar Zwijndrecht ging. In een brief aan burgemeester A.Brok vraagt zij om mogelijkheden om in het belang van de historie aan de slag te kunnen gaan met de stichting.

Haar visie:

 

Het nu de hoogste tijd Dordrecht die plek in Europa te geven die het werkelijk verdient. Daarvoor is het verbinden van het culturele met het aangename van een goede tafel hoogst belangrijk. Zo zullen weer nieuwe doelgroepen Dordrecht leren ontdekken en frequenteren. Dordrecht heeft een vernieuwend, innovatief en speciaal  marketingconcept nodig, met oog voor de juist nu aangroeiende groep nieuwsgierigen naar THE FUTURE OF THE PAST.

 

De Stichting Osinga Ages te Dordrecht zet zich er voor in om van de Jacobskapel een echte toeristische trekpleister te maken en bij te dragen tot het mee ontwikkelen van een nieuw product, waarvoor bij zowel de gemeente Dordrecht en als over de grens België serieuze interesse bestaat. De komst van een ONDERWIJSMUSEUM naar Dordrecht is aanstaande, wat perspectief biedt voor de uitbouw van meer cultureel-culinair gecombineerde attracties.

 

Zo kan de Jacobskapel ook een focus worden voor contacten met Belgen en met andere Europeanen. Op deze zeer aantrekkelijke nieuwe bestemming kan gestart worden met bij voorbeeld een permanente expositie van de VIA REGIA/GOUDEN DELTA.

 

In het Belgische Kalmthout was er tot de jaren 50 een Jacobskapel, waar omheen middenstand en handwerkslui gevestigd waren. Die bestaat helaas niet meer en is daar alleen nog een Jacobs-site. Nochtans hebben de vele Jacobspaden in Europa, allen in de richting Santiago de Compostela, niets aan actualiteit verloren en zijn ook in Kalmthout een ware betovering.

 

Op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Dordrecht heb ik met zowel burgemeester Arno Brok als met de wethouder van onderwijs en financiën dit idee besproken, die er positief tegenover staan. Mijn expertise als voormalig lid van gemeenteraad in Dordrecht, als bestuurder van een Europese middenstandorganisatie in Brussel en mijn vele contacten in heel Europa kunnen in dit project ten volle tot nut worden gemaakt.

 

Het is overigens geweldig dat de heer Ad Janssens al weer 25 jaar zorgt dat er in Nederland, en met name rond Rotterdam, veel moois te zien en lekkers te eten is. Ik wil hem hiervoor bedanken en gelukwensen. Het is zeker de moeite waard om hem nauw bij het project voor de Jacobskapel te betrekken: de Stichting Osinga Ages beveelt dit ook van harte aan.

 

Geïnspireerd door het recente succesvolle Godfried Bomans symposium in het Dordts Museum, de bibliotheek, en elders, denk ik terug aan de tijd dat in het prachtige Bellevue de burgemeester van Praag logeerde. Het was 1990, net na de val van de Berlijnse muur, toen het in heel Dordrecht bruiste door het symposium FUTURE OF THE PAST.

 

De burgemeester van Praag had een prachtige tijd in Bellevue en in Dordrcht. Zo ook de toenmalige loco-burgemeester van Krakow, nu weer professor aan de Universiteit en directeur van het Internationaal Cultureel Centrum aldaar. De stedenband Dordrecht-Krakow en de contacten tussen de Kamers van koophandel zij lange jaren doorslaggevend geweest bij een gezamenlijke innovatieve culturele en economische opwaardering van de beide steden.

 

Het uit dit symposium, met Europese middelen voortgekomen EUROPEAN CITY LEAGUE project werd een groot succes. Er ligt nu opnieuw een dergelijke kans voor het grijpen.

Aldus de president van de stichting.

 

 

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.