MKB-katalysatorfonds viert eerste jubileum

12 april 2017 door Hennie van der Zouw
MKB-katalysatorfonds viert eerste jubileum

DRECHTSTEDEN - Het MKB-katalysatorfonds bestaat één jaar. Om dat te vieren, wisselden betrokkenen afgelopen maandag hun ervaringen uit bij de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.

In het eerste jaar ontvingen al elf projecten in de Drechtsteden een bijdrage uit het fonds voor hun innovatieve plannen. Het bedrijfsleven investeerde ruim drie euro voor elke euro bijdrage vanuit het MKB fonds. Met een totale investering van ruim 800.000 betekent dat een flinke impuls voor de regionale economie.

Rond de projecten die zijn gestart met bijdragen van het fonds, groeit een innovatienetwerk dat ook gelinkt is aan de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, de hotspot voor toegepaste innovatie. Op deze plek opende Anouk van Eekelen, in het Drechtstedenbestuur verantwoordelijk voor het fonds, de bijeenkomst. Zij spoorde ondernemers aan vooral te profiteren van het fonds: "Er zit nog €260.000,- in de pot. Gebruik dat geld!"

Verschillende ondernemers die eerder een subsidie uit het fonds ontvingen, vertelden over hun ervaringen. Zij noemden vooral de laagdrempeligheid, betrokkenheid en pro-actieve houding van de adviescommissie en secretaris van het fonds als een belangrijk pluspunt. "Ze zeggen dat je binnen zes weken weet of je aanvraag gehonoreerd wordt. Ik was daar een beetje sceptisch over. Maar het was echt zo!" was een van de opmerkingen. Een andere ondernemer zei: "Het is zo prettig dat je bij het MKB-katalysatorfonds te maken hebt met mensen uit het bedrijfsleven. Ze spreken dezelfde taal en begrijpen waar je mee bezig bent."

Niels Wepster, voorzitter van de adviescommissie gaf aan dat het fonds laagdrempelig is, een korte doorlooptijd heeft en dat het persoonlijke contact zorgt voor enthousiasme bij de ondernemers. Zijn grootste aandachtspunt lag bij de toekomst van het fonds. Daarin ziet kansen hij voor een regionaal georiënteerd privaat investeringsfonds, waarop Anouk van Eekelen aangaf dat de Drechtsteden daarbij graag faciliteert.

Nienke Vledder, fondsmanager van Innovation Quarter informeerde de ondernemers over het brede aanbod aan financieringsmogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van hun innovaties. Waar het MKB-katalysatorfonds zich richt op de allereerste fase van innovatie, zijn er verschillende fondsen, investeerders en banken die willen investeren in de daaropvolgende fasen. Dat werd ook bevestigd door Leendert van Wezel van de Rabobank: "Ik denk dat ik namens alle banken spreek als ik zeg dat ondernemers die al een haalbaarheidsonderzoek gedaan hebben of prototype hebben ontwikkeld met behulp van het MKB-katalysatorfonds of Innovation Quarter een streepje voor hebben." Ook feliciteerde hij de Drechtsteden met het eenjarig bestaan van het fonds. "We vinden het hier intussen al vanzelfsprekend dat het er is, maar ik kan u zeggen: het is echt een bijzonder instrument. Dat er in zo'n korte tijd al zoveel innovatiekracht is losgemaakt is zeker een felicitatie waard."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.