Overgewicht op Doe ff Gezond-scholen in Dordt West opnieuw gedaald

18 april 2017 door Hennie van der Zouw
Overgewicht op Doe ff Gezond-scholen in Dordt West opnieuw gedaald

DORDRECHT - Het wordt steeds normaler om ‘ff gezond te doen' Het aantal kinderen met overgewicht op basisscholen in Dordt West is opnieuw afgenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse metingen op twaalf scholen die meedoen aan het programma Doe ff Gezond. Het overgewicht daalde van 34,4% in 2015 naar 30,3% in 2016. De inhoud van broodtrommels is steeds gezonder, ouders geven vaker fruit mee en water drinken is op veel scholen nu de normaalste zaak van de wereld.

Doe ff Gezond is de Dordtse vertaling van de landelijke JOGG-aanpak. Het programma bevordert een gezonde leefstijl door op een integrale en duurzame wijze de omgeving van kinderen gezonder te maken en de gezonde keuze makkelijker te maken. Het doel van het programma wordt door steeds meer partijen omarmd. Mede dankzij gezamenlijke inspanningen werpt het programma zijn vruchten af.

Sport en bewegen
Zowel voldoende beweging als gezond eten zijn belangrijke elementen binnen een gezonde leefstijl. Sport en bewegen bleken de afgelopen jaren eenvoudig te stimuleren. Betrokken basisscholen hebben hun beleid aangepast en zijn nagenoeg allemaal beloond met het vignet Gezonde School voor Sport en Bewegen.

Meer aandacht voor voeding op scholen
Begin maart behaalde Doe ff Gezond-school de Ikra als eerste het themacertificaat Voeding. Het streven is dat alle Doe ff Gezond-scholen eind 2018 voor dit certificaat van Gezonde School in aanmerking komen. Projectleider Wendy Schneider: "Eerder was er enige terughoudendheid in het maken van afspraken over voeding. 'Wat een kind eet en drinkt, is vooral de verantwoordelijkheid van ouders', hoorden wij van directeuren. Toch durven scholen en kinderopvang nu een steeds duidelijker standpunt in te nemen. En hoewel dat soms ook weerstand oplevert, zijn veel ouders daar blij mee. Zo horen wij terug van de jeugdverpleegkundigen dat ouders het fijn vinden om terug te kunnen vallen op de regels van school, omdat er thuis al genoeg strijd wordt gevoerd."

Bewustwording groeit ook bij ouders en professionals
Zowel ouders als professionals lijken zich steeds bewuster van de verleidingen rondom kinderen en van hun rol om de omgeving van kinderen gezonder te maken. Bovendien zien ze dat gezonde gewoontes ook leuk en lekker kunnen zijn. "Het is uiteindelijk de bedoeling dat Doe ff Gezond zichzelf overbodig maakt, dat iedereen in de wijk en in de stad er aan bijdraagt om de omgeving wat gezonder te maken", aldus wethouder Rinette Reynvaan. Doe ff Gezond gaat er niet om dat kinderen geen snoep of limonade meer mogen, maar dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Bij trek is een appel een goede keuze en na een potje voetbal helpt water beter tegen de dorst dan limonade.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.