Drie overheden slaan handen ineen voor innovatief bereikbare Drechtsteden

21 april 2017 door Hennie van der Zouw
Drie overheden slaan handen ineen voor innovatief bereikbare Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - De bereikbaarheid in de regio Drechtsteden staat onder druk en dat vraagt om goede samenwerkingsafspraken tussen Drechtsteden, Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat. Donderdag 20 april werden deze afspraken in Den Haag bekrachtigd door Drechtsteden bestuurder Hans Tanis, gedeputeerde van de Provincie Floor Vermeulen en directeur Netwerkmanagement van  Rijkswaterstaat Willy Dekker, met het vaststellen van een samenwerkingsagenda. Het is voor het eerst dat met een regio zo intensief wordt samengewerkt.

Op de samenwerkingsagenda staan projecten waarvoor zij dit jaar concreet resultaten willen boeken en de bereikbaarheid op innovatieve manier willen verbeteren. Ieder jaar bekijken de drie partijen vanuit hun eigen ambities op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid, innovatie en economie en ruimtelijke ordening, welke projecten samen opgepakt gaan worden. De komende tijd staan vele infrastructurele projecten in de Drechtsteden gepland en dus staat voor 2017 vooral bereikbaarheid op de agenda. Door nu goede afspraken te maken en ieders aanpak goed op elkaar af te stemmen, kunnen veel bereikbaarheidsproblemen worden voorkomen als de werkzaamheden van start gaan.

De samenwerkingsagenda 2017 bestaat uit:

- Gecoördineerde aanpak van werkzaamheden en communicatie
Er gaat flink aan de weg getimmerd worden in de Drechtsteden, zoals het groot onderhoud op de N3, de aanleg van nieuwe aansluitingen van de A15 en A16 op de N3, de renovatie van de Wantijbrug en het verlengen van de op- en afritten op de A15 bij Sliedrecht. Het is van belang om de uitvoering van al deze werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen, zodat de Drechtsteden ook tijdens de verbouwing bereikbaar blijft. De drie partners zetten in op een forse verbetering van de informatieverstrekking aan weggebruikers, omwonenden en bedrijven. Hierdoor weten zij waar ze aan toe zijn en kunnen ze daarop inspelen. Zowel in de aanloop naar de werkzaamheden, als tijdens de uitvoering ervan.

- Stimuleren van structurele gedragsverandering in manier van reizen
Het aanpassen van de weg en het aanleggen van meer asfalt is echter niet voldoende. De drie partners willen weggebruikers ervan bewust maken dat een andere manier van reizen (buiten de spits, OV, e-bike etc.) ook nodig is voor het verbeteren van de bereikbaarheid. Dit geldt tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, maar ook nadat het werk klaar is. Hiervoor wordt het platform Beter Bereikbaar ingezet, het zakelijk platform waarin werkgevers en gemeenten zich inzetten voor een bereikbare regio.

"Vanuit het bedrijfsleven in de Drechtsteden juichen wij deze samenwerking toe. Samen kunnen we vernieuwen en de oplossingen voor de maatschappelijke innovatieve bereikbaarheidsagenda concreet gaan inzetten”, aldus Jacob Klink en Bas Ort, namens alle ondernemersverenigingen die ambassadeur zijn van Samen Bereikbaar.

- Samen op een andere manier naar mobiliteit kijken
Naar verwachting zorgen nieuwe technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen er in de toekomst voor dat het gebruik van snelwegen verandert; ze zullen steeds minder negatieve effecten op hun omgeving hebben. Door schonere auto’s verbetert de luchtkwaliteit en banden worden stiller. Dit vraagt om een nieuwe kijk op wegen en mobiliteit. De partijen onderzoeken samen met het bedrijfsleven welke innovaties interessant zijn in de Drechtsteden. Dit moet leiden tot concrete acties vanaf 2018 die de bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid op een innovatieve wijze verbeteren.

De genoemde onderwerpen komen niet in de plaats van al bestaande projecten, programma’s en samenwerkingsverbanden, maar ondersteunen deze lopende initiatieven.

Foto van bekrachtigingsmoment in Madurodam (v.l.n.r. Floor Vermeulen, Hans Tanis en Willy Dekker).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.