Herdenkingsplechtigheden in mei 2017 in Dordrecht

25 april 2017 door Hennie van der Zouw
Herdenkingsplechtigheden in mei 2017 in Dordrecht

DORDRECHT - Elk jaar houdt Nederland op 4 mei de Dodenherdenking. Tijdens deze plechtigheid herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 4 mei is het om 20.00 uur overal in Nederland twee minuten stil. Twee minuten, waarin we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen én mogen zijn. In Dordrecht vindt de herdenking plaats bij het monument op het Sumatraplein, waar ook de traditionele kranslegging plaatsvindt.

Overzicht van de Herdenkingsplechtigheden 2017 in Dordrecht.

- Donderdag 4 mei 2017: 19.00 - 19.30 uur: Interkerkelijke herdenkingsbijeenkomst in het kerkgebouw van de Christelijk Geformeerde Gemeente aan de Singel 192. De kerk is vanaf 18.30 uur geopend. Na afloop begeven de belangstellenden zich op eigen gelegenheid naar het Sumatraplein.

- Donderdag 4 mei 2017: Stille Tocht vanaf het Oranjepark naar Sumatraplein

19.35 uur: Deelnemers aan de stille tocht verzamelen zich op het Oranjepark, ter hoogte van het Johan de Wittgymnasium, waar de stoet geformeerd wordt. Vertegenwoordigers van instanties die een krans of bloemen zullen leggen, stellen zich op aan het begin van de stoet. Overige belangstellenden verzamelen zich op het Sumatraplein.
19.45 uur: Aanvang van de stille tocht vanaf het Oranjepark naar het Sumatraplein.
19.55 uur: Aankomst van de stille tocht op het Sumatraplein.

- Donderdag 4 mei 2017: Dodenherdenking op het Sumatraplein om 19.55 uur.

19.55 uur: Kranslegging door de gemeenteraad.
19.58 uur: Trompetter speelt ‘The Last Post’.
20.00 uur: Twee minuten stilte.
20.02 uur: Zingen van het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus. Na een korte toespraak door burgemeester P.A.C.M. van der Velden wordt de kranslegging hervat.
ca. 20.20 uur: Defilé langs monument

- Donderdag 4 mei 2017: Om 20.45 uur is er een Herdenkingsconcert in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41

- Donderdag 4 mei 2017: Dodenherdenking Dubbeldam Begraafplaats Zuidendijk

Vrijdag 5 mei 2017: Bevrijdingsdag

Dit jaar vinden er in het kader van Bevrijdingsdag geen activiteiten plaats. Iedere 5 jaar wordt in Dordrecht een programma in het kader van de bevrijding georganiseerd. De eerstvolgende viering staat voor 2020 gepland.
Museum 1940 - 1945 is open voor bezoek.

Zondag 7 mei 2017: Om 10.30 uur Herdenking gevallenen Oud Illegaliteit en Nederlands-Indië Algemene begraafplaats 'De Essenhof’. Na het verlaten van de aula en het plaatsen van de kransen/ bloemen bij de graven door de burgemeester P.A.C.M. van der Velden, gaat men richting Indië monument. Om 11.00 uur is hier een korte plechtigheid door het plaatsen van kransen en bloemen.

Donderdag 11 mei 2017: Verkleinde landmachtdag op Statenplein Dordrecht - 41 Pantsergenie bataljon is met manschappen en voertuigen aanwezig. In de middag beediging van nieuwe militairen.

Zaterdag 13 mei 2017: Herdenkingsplechtigheid VOPET - Algemene begraafplaats 'De Essenhof'

Zaterdag 13 mei 2017: Dan vindt de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van de Vereniging Oud Pontonniers en Torpedisten (VOPET)  plaats op de algemene begraafplaats De Essenhof. Tijdens deze herdenking worden de gevallen oud-strijders uit de meidagen van 1940 en de omgekomen militairen in de huidige conflictgebieden herdacht.

Zaterdag 13 mei 2017: Herdenkingsplechtigheid van de Stichting Artilleriemonument Dubbeldam - De Gravenhorst.

Zaterdag 13 mei 2017: Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 1940 aan de Rijksstraatweg

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.