Herdenkingsdienst 4 mei over 'Geef de vrijheid door' breed gedragen

28 april 2017 door Hennie van der Zouw
Herdenkingsdienst 4 mei over 'Geef de vrijheid door' breed gedragen

DORDRECHT -  De christelijke bezinningsbijeenkomst op donderdagavond  4 mei  in de Singelkerk in Dordrecht wordt breed gedragen. Voorgangers uit verschillende geloofstradities verlenen hun medewerking aan de herdenking. Het thema raakt direct de kern van de 4 en 5 mei herdenkingen: ,,Geef vrijheid door".  Iedereen is vanzelfsprekend welkom in de kerk op de hoek Singel / Dubbeldamseweg, waarvan de deuren om half zeven open gaan.

Om zeven uur begint de bijeenkomst die ruim een half uur duurt. Pastoor Tjeerd Visser spreekt de overdenking uit.  Joëlle ten Berge, leerling Johan de Witt-gymnasium, leest een zelf geschreven gedicht voor. Daarnaast klinkt ook de herdenkingspalm 43. Deze psalm lag op de lippen van de eerste grote groep verzetsmensen, die op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte nabij Den Haag werd doodgeschoten. Daaronder was Leender Keesmaat uit Dordt, die in 1945 werd herbegraven op de Essenhof.

De herdenkingsbijeenkomst, die wordt gedragen door het Platform van Dordtse kerken het het Reformatie Instituut Dordrecht (RID) staat in een lange traditie. Een jaar na de bevrijding, in 1946, was er in Dordrecht op de avond van de vierde mei al een moment van bezinning.

Het is nadrukkelijk alle jaren een interkerkelijke samenkomst, die een brede opzet heeft zodat zoveel mogelijk mensen zich aangesproken kunnen voelen.

De kerk ligt op loopafstand van het Sumatraplein waar de gemeentelijke plechtigheden zijn voor 4 mei.  Ook ligt de Wilhelminakerk in de buurt waar het herdenkingsconcert om kwart voor negen begint. Zoals altijd leest een fractievoorzitter namen voor. Ditmaal doet Dirk Pols dat.

Zo staan we ook stil op de avond van de vierde mei bij mensen, die tot onze Dordtse geschiedenis behoren en door hun namen te noemen blijven ook andere verhalen klinken in onze herinneringen. De namen zijn:

01. Mozes de Jong (1909-1940). Hij is de enige Joodse Dordtenaar, die al op 10 mei 1940 sneuvelde als militair bij de Duitse aanval op de Moerdijkbruggen. Hij heeft een eregraf op de Essenhof met op zijn grafsteen ook Hebreeuwse letters. Zijn naam wordt ook genoemd op het monument bij Willemsdorp

02. Barend Katan (1905-1943). Hij was de laatste rabbijn van Dordrecht. Op 12 november 1942 werd hij uit zijn woning aan de Rozenhof 22 opgehaald door agenten. Zijn vrouw Rosa (36) en kinderen Samuel (5), Joseph (4) en Milkah (2) werden ook meegenomen en nog in november 1942 vermoord in Auschwitz.  Pleegkind Ernst Jacob Hesdörffer (16) werd daar in 1943 omgebracht  Deze namen worden nu ook in herinnering gehouden door de plaatsing van 'stolpersteinen' voor hun woonhuis aan de Rozenhof. Het is op 12 november 2017 al weer 75 jaar geleden dat de eerste grote groep Joodse Dordtenaren uit Dordrecht werd gedeporteerd en veelal naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam werd vervoerd.

03. Jacob Hendrik Kann (1900 - 1944) en Dora Julietta Spanjaard, (1906 - 1944) Voor hun Dordtse woning aan de Hallincqlaan 32 werden in april 2014 in het openbaar de eerste twee herinneringsstenen gelegd

04. Aart Alblas (1918-1944). Dordtse geheim agent en marconist van soldaat van oranje. Hij werd op 16 juli 1942, dus binnenkort 75 jaar geleden, in de val gelokt en in september 1944 omgebracht in kamp Mauthausen.

Op 4 mei is om half drie de opening van een expositie in het museum 40-45 aan de Nieuwe haven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.