Journalist Hans Knoop waarschuwt in Dordrecht voor romantische terugblik op Israel historie

02 mei 2017
Journalist Hans Knoop waarschuwt in Dordrecht voor romantische terugblik op Israel historie

DORDRECHT - Rond de honderd mensen kwamen maandagavond naar de lezing toe in de Rank van journalist Hans Knoop.

Op uitnodiging van het Genootschap Nederland-Israël, afdeling Drechtsteden, gaf Hans Knoop geschiedenisles over  de betekenis van de Zesdaagse oorlog (50 jaar geleden) en de gevolgen voor Israël toen en nu. 

Knoop hield zijn gehoor direct voor dat mensen de neiging hebben om op een romantische wijze terug te kijken. Daarvoor wilde hij waken bij zijn lezing over de Israel-historie tussen 1967 en 2017.

Stijl
Hij gaf allereerst de verandering in regeringsstijl en imago aan: ,,Toen in 1967 was ik correspondent voor de Telegraaf, de AVRO en de BRT in Israël.  Dat land kon toen geen kwaad doen, maar zo lief was Israël ook weer niet. De leiders van toen en nu zijn geen 18 karaats democraten". 

Knoop signaleert wel grote verschillen in stijl tussen de toenmalige premier Ben Goerion van de arbeiderspartij en nu Benjamin Netanyahu
Toen had de premier een eenvoudige levensstijl en verdiende zo ongeveer net zoveel als een buschauffeur. ,,We hebben nu een premiersechtpaar dat keizerlijke allures heeft. Het is absurd."  De regeringen in 1967 en 2017 omschreef hij als twee extremen, die beiden niet deugen.  Hij zag nog meer verschillen. ,,Toen voelde de bevolking zich veilig, maar waren de grenzen niet veilig. Tegenwoordig zijn de grenzen veilig want Israël is de vierde of vijfde militaire macht in de wereld, maar voelt de bevolking zich niet veilig. Je merkt ook in het land dat op angst wordt ingespeeld." Kunstmatige angst".

Het werk van journalisten toen en nu is ook onvergelijkbaar. In 1967 kon hij met moeite verbindingen krijgen met zijn omroepen en de krant. Tegenwoordig zijn de middelen beter en sneller om informatie door te geven.

De man die in 1976 wereld nieuws werd door zijn succesvolle jacht op oorlogsmisdadiger Pieter Menten vindt dat vonnissen van het internationale gerechtshof in Den Haag uiteindelijk moeten worden gevolgd.

,,Ik vind  dat oudpremier Dries van Agt teveel alleen met de juridische werkelijkheid naar het Midden-Oosten kijkt. Dat hebben we te maken met een historische, politieke, religieuze en juridische werkelijkheid en nog meer.. Ik denk dat Van Agt te weinig van de situatie daar afweet."

Vragensteller
Hij gaf een vergelijkbaar antwoord ook, toen  een vragensteller uit de zaal vond dat de Palestijnen geen volk genoemd konden worden en dat geheel Israël op Bijbelse gronden de Joden toekomt. 

,,De Palestijnen vormen zeker een volk en ik hoop dat als Amerika gaat bewegen uiteindelijk de bezetten gebieden niet meer worden bezet. Toen in 1967 waren de leiders van Israël al van mening dat zij de bezette gebieden na de oorlog moesten gaan verlaten. Dat staat ook in de resolutie 242 van de Verenigde Naties,.De bezetting zou een gezwel worden en dat is gebleken".

Knoop zag wel een weg naar de toekomst. Dat is via de moeder van alle resoluties  242.. Hij gaat uit van de Engelse versie: ,,242 is door de Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties toen opgesteld en daarin staat een duidelijke weg naar vrede en veilige grenzen."  

Knoop vindt dat Joden in alle landen, die lid zijn van de VN, moeten kunnen wonen. ,,Als de staat Israël uit de gebieden weg is, zouden de Joden daar als normale burgers moeten kunnen wonen, maar als burgers van dat land".  

Kolonisten
Het probleem is nu wel dat de regering mogelijkheden geeft aan kolonisten om op bezet gebied eigen nederzettingen te bouwen. ,,De regering heeft op dit punt al ernstige steken laten vallen. Formeel bouwt de regering niet zelf, want dat zou een schending zijn van het oorlogsrecht, maar de betrokkenheid is groot. De nederzettingen politiek deugt van geen kant. Bij Hebron is bij een kleine nederzetting een enorme troepenmacht nodig om de kolonisten te beschermen, maar juist ook de Palestijnen bevolking moeten tegen de fanatieke kolonisten worden beschermd"   Volgens Knoop is deze bezetting uiteindelijk voor het land niet vol te houden en hoopt hij op een oplossing.

De rol van het leger kreeg afgelopen weekeinde ook aandacht in een vraaggesprek van Knoop met het Nederlands Dagblad (ND).  Volgens Knoop had de regering juist geprobeerd om de berechting van een militair tegen te gaan, die voor het oog van een camera een ongewapende palestijn dood schot. ,,De legertop die linkser is, heeft erop aangedrongen dat het recht zijn loop krijgt".

Komend seizoen wil aldus voorzitter Hans van Rossum en secretaris Jaap van der Lagemaat het genootschap weer voor vijf boeiende lezingen zorgen.

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.