,,Grote kerk en Dordrechts Museum slaan handen ineen

03 mei 2017
,,Grote kerk en Dordrechts Museum slaan handen ineen

DORDRECHT - Grote kerk en Dordrechts museum slaan de handen ineen. Dordt  Centraal heeft vandaag dit verhaal op de voorpagina.

Ds. Paul Wansink en GertJan Schouten (museum) staan samen op een foto in de krant.. In de aanloop naar de mijlpaal 400 jaar Dordtse Synode (november 1618-mei 2019) wordt al samengewerkt.

Vincent van Gogh wordt als voorbeeld genoemd. De avondwandeling was uitverkocht. Wansink denkt daarom aan een tweede Vincent avond in 2017. Ook de tijdelijke verhuizing van twee prenten van Ary Scheffer van museum naar kerk voor een Van Gogh kerkdienst in een voorbeeld van samenwerking.  ,,Deze samenwerking krijgt veel vaker een vervolg."

De Grote Kerk is een belangrijk Godshuis, maar niet alleen dat. Het is een gebouw met een enorme historie, die typerend is voor Dordrecht en Nederland.  Volgens de predikant heeft de kerk een iconische waarde. Hij wil ook meer gaan vertellen in de kerk en de gebruikers. In de geschiedenis was het tot 1572 een Rooms Katholieke kerk en daarna protestants. Het museum gaat meedenken met de kerk voor de toekomstige exposities en dat is volgens de twee organisaties een win-win situatie. Ook schilderijen, die het museum in collectief heeft, vertellen het verhaal van Dordrecht als hoofdstad van het calvinisme.

Het museum kan ook gebruik maken van de contacten die de kerk internationaal heeft. De Dordtse Synode is voor christenen in een aantal landen een hoogtepunt in hun geloofsopvatting. In Amerika leeft de komende herdenking al. In Iowa bestaat ook sinds 1953 het Dordt college en dat is direct verbanden aan de Dordtse Synode.

De kerkelijke vergadering was ook een vergadering in het belang van de toen nog jonge republiek.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.