Huidig monument Sumatraplein in Dordrecht staat er een halve eeuw

04 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Huidig monument Sumatraplein in Dordrecht staat er een halve eeuw

DORDRECHT - Vanavond herdenkt de gemeente Dordrecht bij het monument op Sumatraplein. In Dubbeldam, tot 1970 een zelfstandige gemeente, is er een plechtigheid op de begraafplaats aan de Zuidendijk. In de jaren vijftig in de vorige eeuw kwam er dankzij een inzamelingsactie onder de burgerij een bevrijdingsmonument in park Merwesteyn. Hans Petri maakte dat en bleef enorm bij zijn levensboom betrokken. Hij vroeg tot kort voor zijn dood aandacht via dagblad De Dordtenaar om het goed te blijven onderhouden. Bij dit monument krijgt bevrijdingsdag 5 mei aandacht, maar 4 mei is verbonden aan een andere nabije gelegen plaats:
Met dank aan historicus Peter Dillingh de geschiedenis van het monument buiten het park op het Sumatraplein:

Vijftig jaar geleden, op woensdagavond 3 mei 1967, vond de jaarlijkse Dodenherdenking voor het eerst plaats bij het nieuwe monument op het Sumatraplein. (4 mei 1967 was Hemelvaartsdag.) Sinds 1946 stond er een houten kruis, dat bedoeld was als tijdelijke voorziening. Scheepswerf en Machinefabriek ‘De Biesbosch’ op de Staart bood ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum in januari 1967 een duurzaam monument voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog aan, ontworpen door gemeentearchitect Dirk Hol. De Biesbosch leverde de stalen onderdelen, de onderbouw werd vervaardigd bij Schokbeton in Zwijndrecht.

Illustratie: Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.