Eerste namen klinken in Singelkerk Dordrecht bij interkerkelijke herdenking

04 mei 2017
Eerste namen klinken in Singelkerk Dordrecht bij interkerkelijke herdenking

DORDRECHT - In deze tijd van 4 mei worden namen in herinnering geroepen in Dordrecht bij herdenkingen om het leed van de tweede oorlog een gezicht te geven.

VVD-fractievoorzitter Dirk Pols leest een aantal namen voor tijdens de interkerkelijke herdenking in de Singelkerk op de hoek Singel/Dubbeldamseweg. Deze dienst begint om zeven uur. Elk jaar vraagt de organisatie een andere fractievoorzitter.

In AD De Dordtenaar vandaag ook speciale aandacht voor de namen van Dordtenaren, die worden voorgelezen. Niels Dekker schreef de portretten.

De kerk waar de namen weer klinken  ligt op loopafstand van het Sumatraplein waar de twee minuten wordt gehouden. Na de plechtigheden op het Sumatraplein begint er een speciaal concert t in de tweehonderd meter van de Singelkerk gelegen Wilhelminakerk en daar spreekt burgemeester Peter van der Velde.

In de Wilhelminakerk was de eerste interkelijke herdenking. Na 4 mei klinken ook namen van gevallenen op begraafplaats de Essenhof nabij de eregraven. Dat gebeurt aanstaande zondag 7 mei. Elders op het eiland van Dordt zijn de komende tijd bij monumenten herdenkingen waarbij de namen weer worden genoemd van zij die vielen.

De inleidende tekst van de herdenking in de Singelkerk:

We gedenken door namen te blijven noemen ook de velen anderen, die omkwamen, werden vermoord, sneuvelden in de oorlog.

We staan vandaag ook stil op de avond van de vierde mei bij mensen, die tot onze Dordtse geschiedenis behoren en door hun namen te noemen blijven ook andere verhalen klinken in onze herinneringen.

01. Mozes de Jong (1909-1940). Hij is de enige Joodse Dordtenaar, die al op 10 mei 1940 sneuvelde als militair bij de Duitse aanval op de Moerdijkbruggen. Hij heeft een eregraf op de Essenhof met op zijn grafsteen ook Hebreeuwse letters. Zijn naam wordt ook genoemd op het monument bij Willemsdorp

02. Barend Katan (1905-1943). Hij was de laatste rabbijn van Dordrecht. Op 12 november 1942 werd hij uit zijn woning aan de Rozenhof 22 opgehaald door agenten. Zijn vrouw Rosa (36) en kinderen Samuel (5), Joseph (4) en Milkah (2) werden ook meegenomen en nog in november 1942 vermoord in auschwitz.  Pleegkind Ernst Jacob Hesdörffer (16) werd daar in 1943 omgebracht  Deze namen worden nu ook in herinnering gehouden door de plaatsing van stolpersteinen voor hun woonhuis aan de Rozenhof. Het is op 12 november 2017 75 jaar geleden dat de eerste grote groep Joodse Dordtenaren uit Dordrecht werd gedeporteerd en veelal naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam werd vervoerd.

03. Jacob Hendrik Kann (1900 - 1944)  en Dora Julietta Spanjaard, (1906 - 1944)  Voor hun Dordtse woning aan de Hallincqlaan 32 werden in april 2014 in het openbaar de eerste twee herinneringsstenen gelegd

04. Aart Alblas (1918-1944). Dordtse geheim agent en marconist van soldaat van oranje. Hij werd op 16 juli 1942, dus binnenkort 75 jaar geleden, in de val gelokt en in september 1944 omgebracht in kamp Mauthausen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.