Column Kees Thies: Aandacht voor enige gesneuvelde Joodse militair op eiland van Dordrecht

04 mei 2017
Column Kees Thies: Aandacht voor enige gesneuvelde Joodse militair op eiland van Dordrecht

DORDRECHT - Voor de eerste keer wordt weer de naam zichtbaar van de enige Joodse militair uit Dordrecht, die al aan het begin van de tweede wereldoorlog sneuvelde bij gevechten bij de Moerdijkbruggen. Zijn naam wordt tijdens de interkerkelijke herdenking vanaf 7 uur in de Singelkerk (hoek Singel/Dubbeldamseweg) uitgesproken door VVD-fractievoorzitter Dirk Pols.

Columnist Kees Thies schrijvt vandaag over ome Moos op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar: Het blijkt een oudoom te zijn van zijn vrouw.

,,Dat zijn vader, en de meeste van zijn in totaal elf broers en zussen in vernietigingskampen vermoord zijn, heeft Dordtenaar Mozes de Jong nooit geweten.
Hij was er toen al bijna drie jaar niet meer. Het klinkt misschien wrang, maar je zou kunnen stellen dat de Duitse kogel die hem op de allereerste oorlogsdag in het hoofd trof, ook een genadige kogel was omdat deze hem zóveel leed heeft bespaard.

Vanavond rond 20.00 uur zullen mijn gedachten uitgaan naar deze plaatsgenoot die ik persoonlijk nooit gekend heb, maar met wie ik wél verwantschap voel, al is het alleen al omdat hij een oudoom is van de vrouw met wie ik mijn leven deel.

Op 10 mei 1940 sneuvelde Mozes de Jong, 30 jaar oud, tijdens gevechten bij de politiekazerne in Willemsdorp, pal voor de Moerdijkbrug. Daarmee is hij het enige Joodse militaire slachtoffer uit Dordrecht. Op de erehof die op de Dordtse Algemene Begraafplaats is ingericht voor de 94 gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog is De Jong’s Joodse status onmiddellijk zichtbaar, want alleen op de grafsteen van Mozes, in de familie ook wel ‘ome Moos’ genoemd, staan Hebreeuwse letters.

Moos de Jong , geboren in 1909, werkte eind jaren 30 als fabrieksarbeider bij de metaalhandel Jos Cohen & Zonen, aan de Maasstraat op de Staart. Na aanvankelijk een tijdje in de Waalstraat gewoond te hebben, verhuisde hij vlak voor de oorlog naar de Adriaan van Altenastraat 16, een bescheiden huis dat nog bestaat en ook nog altijd hetzelfde nummer heeft.

Als dienstplichtig soldaat moest hij zich op 29 augustus 1939 melden op het Dordtse station om kort daarna te worden ingekwartierd bij het zogeheten dekkingsdetachement in Willemsdorp, dat de taak had om de Moerdijkbrug tegen het Duitse invasieleger te verdedigen. Daar, in dat tegenwoordig tot de gemeente Dordrecht behorende buurtschapje, werd hij neergeschoten, nog voordat de Tweede Wereldoorlog in Nederland eigenlijk goed en wel begonnen was...

Vanavond zal de naam Moos de Jong worden uitgesproken. De stilte die daarop volgt, zal voor sommige toehoorders, onder wie mijn vrouw, oorverdovend zijn." 

Foto: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.