Pleidooi voor aandacht rond 12 november 2017 voor Dordrecht 75 jaar zonder rabbijn

05 mei 2017
Pleidooi voor aandacht rond 12 november 2017 voor Dordrecht 75 jaar zonder rabbijn

DORDRECHT - In november 2017 is het 75 jaar geleden dat de eerste grote groep Joodse Dordtenaren werd gedeporteerd naar uiteindelijk vernietigingskampen. Dat historische feit is een bijzondere dramatische mijlpaal.

Op 12 november 1942 werd ook rabbijn Barend Katan van de Rozenhof 22 in Dordrecht weggehaald. Onlangs werd daar een herinneringssteentje aangebracht. Daardoor kreeg het verhaal van Katan weer aandacht.

Mede dankzij onderzoek van Gert van Engelen en Kees Weltevrede is er op internet weer veel informatie over rabbijn Katan en zijn familie te vinden. De twee  zijn betrokken bij de stichting Stolpersteine onder voorzitterschap van Ary Boogerman.

In het vandaag verschenen kerkblad Kerk op Dordt (oplage 3000 exemplaren) houdt journalist Hans Berrevoets op de achterpagina PS een pleidooi om rond 12 november 2017 bijzondere aandacht te geven aan het feit dat het dan 75 jaar geleden is dat de eerste grote groep Joodse Dordtenaren werd weggevoerd.

PS Kerk op Dordt

Mijlpalen

De gemeente vestigt terecht de aandacht op belangrijke mijlpalen in de Dordtse geschiedenis. De info-website heet alleen: Dordrecht viert.  Dat klinkt teveel als Dordrecht Marketing.

Om herinneringen aan het verleden in het heden een plek te geven voor de toekomst is meer nodig.

Gelukkig zijn ook kerken belangrijke vindplekken geweest de eeuwen door....

Zo stonden we vier maanden stil bij de Dordtse tijd van schilder Vincent van Gogh. Hij beschrijft in zijn Dordtse brieven uit 1877 zijn zoektocht en zijn wandelen door de stad, waarbij religie een rode lijn is.

Dat is meer dan: Dordrecht viert.

Eerder draaide een mijlpaal om de beeldenstorm, die Dordrecht in 1566 niet direct raakte.

Cultureel erfgoed, dat staat voor de tradities  binnen de Rooms Katholieke kerk, werd op veel plekken vernield.

Vanaf 19 juli 1572, toen Dordrecht geschiedenis schreef met de eerste Vrije Statenvergadering, kregen de van oorspong RK-kerken, zoals Grote kerk en Augustijnenkerk, ook een geheel andere inrichting. De beeldcultuur werd weggehaald of weggesloopt.

Wat dat betreft, is het goed dat bij de komende (tweede) hagepreek op woensdagavond 19 juli pastoor Tjeerd Visser de overdenking zal uitspreken voor het museum het Hof van Nederland.

Een verklaring over Vrijheid van geloof en vrijheid van geweten werd op die plek op april 2015 door Koning Willem-Alexander ondertekend.

De prijs van vrijheid is vaak hoog. Tijdens de christelijke herdenkingsdienst van 4 mei 2017 werd de naam van rabbijn Barend Katan genoemd.

Op zondag 12 november 2017 zal het 75 jaar geleden zijn, dat veel Joodse Dordtenaren, waaronder de laatste rabbijn, werden weggevoerd uit hun stad Dordrecht.

Katan, staat daar nog steeds symbool voor. Zijn laatste woonhuis, aan de Rozenhof 22, is vanaf april 2017 aangeduid met een herinneringssteentje.


Onderzoekers zoals Gert van Engelen en Cees Weltevrede geven op de website over het leggen van stolpersteinen steeds meer (levens) verhalen door.  Katan komt zo indringend in de herinnering terug.

Een voorbeeld: ,,Maar dat de Duitse jodenhaat tot een massale, stelselmatige jodenvervolging en -vernietiging zou leiden, op ongekend grote schaal en óók in zijn Dordrecht, heeft Katan niet geweten. Kon hij ook niet weten. Barend Josua Katan werd in 1942 al bij de allereerste deportatie in Dordrecht opgepakt en weggevoerd. Op 30 april 1943 vermoordden onverschillige nazi’s hem in Auschwitz, op 38-jarige leeftijd. De Holocaust was al wel gaande, maar pas na de oorlog kon Dordrecht de balans opmaken. En toen bleek de joodse gemeenschap uitgedund, en Dordrecht ontjoodst.

Dordrecht was voor de weinige joodse overlevenden een onverdraaglijke stad geworden. In De verdwenen Mediene Dordrecht, een boek dat juist is gewijd aan die ondergang, wordt een joodse oud-Dordtenaar geciteerd. “Dordrecht was voor mij als een begraafplaats”, zegt hij, “alles herinnerde aan dood en verlies.”  De joodse gemeenschap was ontwricht, Katan werd de laatste rabbijn.

En 75 jaar nadien is dit nog altijd het geval.

Daarom past zondag 12 november 2017 bijzondere aandacht.

(de beteken is van Barend Katan werd op 4 mei ook toelicht op een 4 mei pagina in AD De Dordtenaar. Ook via de website van de krant valt dit na te lezen. Zijn naam werd ook genoemd tijdens de interkerkelijke herdenkingsdienst in de Singelkerk. Ook in een nieuwsverhaal in Kerk op Dordt wordt de naam Katan en van anderen zoals Mozes de Jong, Aart Alblas en het echtpaar Kann genoemd)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.