Plechtigheid op De Essenhof: ,,Herdenken is aandacht schenken

07 mei 2017
Plechtigheid op De Essenhof: ,,Herdenken is aandacht schenken

DORDRECHT - De Thuredrith aula van ,,de Essenhof"  was haast te klein om alle mensen een zitplaats te geven bij de jaarlijkse herdenking.

,,Herdenken is aandacht schenken", was een kernzin uit de toespraak van burgemeester Peter van der Velden. De voorzitter van het organiserend centraal comité oranjedag Dordrecht, Peter van der Leer, (Foto Hieronder) begon met een gedicht, waarin de betekenis van aandacht via herdenken ook doorklonk.

Juist door bij herdenken de namen te benoemen geven we mensen toch een plek, zo verwoordde de burgemeester. (Zie foto hieronder) Ook is het voor hem van groot belang naar het verleden te kijken om te leren van goed en kwaad, zodat we daarmee onze normen en waarden beter kunnen bepalen. Net als in een eerdere toespraak benadrukte Van der Velden dat het goed is om bij herdenken ook verhalen door te geven. ,,We kunnen dan niet zeggen, dat we het niet wisten".

In het voorwoord bij het programmaboekje benadrukte de burgemeester ook: ,,Niet getallen, maar het bij name noemen van slachtoffers is belangrijk om te herinneren. Herdenken doen we niet alleen, maar met elkaar"

Na de toespraak deden leerlingen van het Insulacollege Tim van der Bijl en Mirthe Westra een voordracht.

Daarna werden namen voorgelezen van militaire en burgers, die op de Essenhof een eregraf hebben.  Daarbij waren ook de namen van vijftien geallieerde militairen. Daaronder bevond zich ook de jongste die werd herdacht: De in oktober 1944 achttien jarige Stanley Ernest Head.

Uit recent onderzoek dat nog niet zichtbaar was op de lijst van namen blijkt Paul William Tooley 20 jaar te zijn.

Vanuit de aula ging er vervolgens een stille tocht over de Essenhof. Bij de eregraven stonden ook al veel mensen om de laatste eer te bewijzen. Daar werden kransen gelegd en klonk het eerste en zesde vers van het Wilhelmus. Dat werd herhaald bij het monument op de Essenhof waarop de namen staan van omgekomen Dordtenaren tussen 1945 en 1950 in het toenmalig Indie.

Iedereen kreeg ook de kans om rozen te plaatsen bij de oorlogsgraven en het monument.

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.