Een groener plein met meer speelmogelijkheden bij basisschool Mühring

08 mei 2017
Een groener plein met meer speelmogelijkheden bij basisschool Mühring

DORDRECHT - De kinderen van de basisschool Mühring zullen vreemd hebben opgekeken toen ze van de meivakantie terugkwamen. Het schoolplein zag er dan heel anders uit. De directeur Yvonne Dallau en lerares Anne-Marie Ponsen hebben de afgelopen jaren samen met het team plannen gemaakt voor verbetering van het plein en die zijn in de vakantie uitgevoerd.  Het is groener geworden en door meer speelmogelijkheden is het een stuk kindvriendelijker.

Yvonne geeft Anne-Marie een dikke pluim: “Het idee is echt van Anne-Marie. Zij is degene die het inbrengt in de school. Het groen, het breinvriendelijk leren: op allerlei manieren de stof aanbieden met beleving en ervaring.” “Dat is door een bezoek aan een school in Brabant gekomen”, vertelt Anne-Marie. “Deze school lag in een bos en het schoolplein was geïntegreerd in het bos zelf. Het zag er zo mooi uit. Ik ben gaan googlen om te kijken wat er mogelijk was voor een schoolplein in de stad en wat daarvoor gedaan moet worden.”

Prikkelen van de fantasie
“Het past bij de pedagogische  visie over hoe het kind zich ontwikkelt”, vertelt Yvonne. “Door een natuurlijk element erbij te betrekken bevorder je de creativiteit, fantasie en de sociale interactie met elkaar. De kinderen spelen meer samen en alle zintuigen worden geprikkeld. Het eerste doel is meer ruimte om te spelen, het prikkelen van de fantasie en het spelen met de natuur. Het is nu half groen en half grijs, met meer speelmogelijkheden en het reduceert plaag- en pestgedrag.” “Voor jong en oud is nu veel meer te doen”, beaamt Anne-Marie. “Het is goed om op een creatieve, muzikale en natuurlijke manier  te leren. Meervoudige intelligentie is onderdeel van breinvriendelijk leren. Het zorgt ervoor dat kinderen zich op verschillende manieren kunnen ontwikkelen. Ze komen op deze manier veel beter tot hun recht.”

“We gaan steeds meer richting een gezonde school”, vertelt Yvonne. “Het plein past bij hoe je gezond moet leven: veel bewegen, gericht zijn op natuur en gezond eten.” Verschillende projecten sluiten hier ook bij aan. Na de meivakantie start bijvoorbeeld het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en onlangs kregen de bovenbouw groepen lessen vanuit ‘Ik eet het beter'.

Speelbos
“Er is een stukje speel bos bij”, zegt Yvonne. “Daar ben ik misschien wel het meest trots op.” Het speel bos is een stukje grond met bomen en struiken waar kinderen hutten kunnen bouwen. Eerst stond er een hek omheen , nu is het bij het plein betrokken en kunnen kinderen er spelen. 

Enthousiast geven Yvonne en Anne-Marie een rondleiding over het schoolplein. “Misschien kunnen hier nog plantenbakken”, merkt Anne-Marie op bij de entree. Aan de rechterkant is een boom weggehaald. Er zijn nu drie veldjes met gras, zand met een paal en één met drie palen tegen elkaar, een soort wigwam. Yvonne: “De leerlingen zullen zelf bedenken wat ze gaan spelen. De verschillende speelhoeken dagen de kinderen uit tot spel.” Anne-Marie: “Er is een knikkerpotje van gerecycled materiaal met mooie kleuren. Bij de ingang staat een halve cirkel met palen en grote keien ervoor. Het kan dienen als natuurlijk theater of er kan een kleed over de palen voor een hut. Ernaast is een doolhofje en verderop een blote voeten pad van verschillende materialen. “Dat is voor de sensorische ontwikkeling”, aldus Yvonne. “Ze kunnen er overheen fietsten en ervaren hoe de verschillende structuren aanvoelen”, vult Anne-Marie aan. De zandbak, glijbaan en wand met klimop zijn gebleven en komen nu beter tot hun recht. Op de bankjes zijn houten latten bevestigd. Anne-Marie: “Als het zonnetje schijnt is het lekker om op te liggen. Dat is lekkerder als op beton.” Er zijn grastegels en plantenparkjes, waar omheen gefietst kan worden.

De kinderen zullen zich fijner en veiliger voelen, denkt Yvonnne. “Het is niet zo breed en wijd”, zegt Anne-Marie. “Ieder zoekt zijn eigen plek.” Yvonne: “De leerlingen vroegen om meer speelmogelijkheden. We denken dat dat op deze manier gerealiseerd is.” ”Je verbaast je soms wat er uit kinderen komt”, reageert Anne-Marie. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.