Frits van der Horst exposeert op grafiekoverzichtstentoonstelling van de 17e eeuw tot nu

29 september 2016

DORDRECHT - Voor de steendruk van zes bij vier meter van Frits van der Horst (70) is er helaas geen ruimte. Hij wilde het tentoonstellen op de expositie 'Learn from the past, live in the present'. Het is een gedeelte van de steendruk van Het Hof, waarmee hij vermeld staat in het Guinness Book of Records als grootste steendruk ter wereld. Maar Frits kan putten uit een enorm oeuvre met heel verschillend werk voor de expositie die een overzicht geeft van grafiek van de 17e eeuw tot nu toe.

“Ze denken dat ik doodga en dat moet zo blijven. Daarom verkoop ik zo goed”, grapt Frits. In zijn atelier op de eerste verdieping in tekengenootschap Pictura werkt hij aan een flink doek. Het is een soort hemel in verschillende kleuren, met strakke elementen erop. “Het is voor een hotel. Daar heb ik een opdracht voor dertig schilderijen van gekregen. Eerst had ik er drie gemaakt, maar die vonden ze te klein. Die zijn inmiddels ook al weer verkocht. Wat wil je drinken?” Frits gaat naar de bar beneden en komt even later terug met een borreltje en een cola.

Commercieel
“Ik ben te veelzijdig zeggen ze. Ik doe van alles, pak van alles aan. Als ik het niet kan zou ik het eerlijk zeggen, maar dat is nog niet voorgekomen. Ze zeggen ook dat ik commercieel ben, maar dat vind ik geen vies woord. Ik heb nu vijf jaar AOW en moet een huis en een atelier huren. Dat kan ik doen omdat ik zakelijker ben dan veel anderen. Die hebben er een baantje bij. Schrijf maar op: alles in zijn atelier is te koop, behalve Frits en het hondje”, grapt hij.

“De belangrijkste galerie waar ik werk verkoop is in Zwolle: IQ, een kunstuitleen voor bedrijven. Ik was één van de eerste die bij hen exposeerde. Toen zaten ze in een garagebox. Nu hebben ze 30.000 m2 aan kunst.” Zijn ondernemersgeest heeft Frits uit de tijd dat hij in de handel zat. “Ik zat in de antiek, galerieën en catering. Ik heb altijd mijn nek uitgestoken. Niet dat het altijd goed is gegaan, maar ik heb er nooit spijt van gehad.”

Kunstenmaker
Hij mag dan redelijk verkopen, van kapsones moet Frits absoluut niets hebben: “Ik noem mezelf kunstenmaker en geen kunstenaar. Dat is zo’n beladen woord. Dat komt pas als je dood bent denk ik. Dan komt er hier iemand in het atelier, net afgestudeerd van de academie, en stelt zich voor als kunstenaar Kees Jansen.” Hij trekt een veelbetekenend gezicht.

Op zijn bank liggen wat kleine schilderijen en bewerkte glasplaten, met onder andere een vrouwelijk naakt. “Dat is het nieuwste wat ik doe, glasetsen. Zo heb ik placemats voor restaurants gemaakt. Ik doe het met een elektrische graveernaald, dat moet in één keer goed. Nu stop ik daar weer mee, want het is niet ongevaarlijk, werken met glas. Inmiddels heb ik een ouvre van 954 etsen en hoop de 1000 te halen. Ik heb er heel veel verkocht en verkoop nog steeds goed. Ik mag niet klagen, maar ben vooral rijk tussen de oren.“

Heel het atelier van Frits hangt vol met etsen, foto’s en schilderijen. Aan de wand bij binnenkomst van zijn atelier hangen in een groot vierkant tientallen bewerkte zelfportretten. “Het is de in- en uitloop van de drukmachine”, vertelt Frits. Met het uitgeven van mijn boek '50 jaar ingeprent' heb ik zelfportetten laten drukken. De in- en uitloop heb ik meegenomen, anders werden ze vernietigd.”

Jenever, shag en een goede stoel
“Elke dag ben ik van 9.00 tot 17.00 uur te vinden in mijn atelier, maar het is niet dat ik altijd hard werk. Soms zit ik hier ook ’s avonds. Als ik inspiratie heb, ben ik hier. Inspiratie krijg ik van Rutte”, glimlacht hij. “Niet die van de politiek hoor, maar die uit Dordrecht.” Hij doelt op het merk jenever en heft zijn borrelglaasje op. “Als mijn shag op tafel ligt ben ik niet ver. Belangrijk ook is een goede stoel om op te zitten. Ik werk veel met muziek op. Klassiek en oude muziek van bijvoorbeeld de Ramblers. Ik heb nog bakelieten platen, die heb op bandjes opgenomen.” Achter hem staat een kast vol cassettebandjes. Ook staan er grammofoonplaten tegen de wand, daarboven een platenspeler en ernaast weer een drukpers.

“Elke dag leer ik. Nu heb ik een andere etstechniek verzonnen zonder zuren. Ik werk met 3 verschillende graveernaalden en maak droge naald etsen. Met zuur werk ik niet meer. Door te arceren krijg je ook zwarte tinten, maar anders zwart. Ik houd van vrouwfiguren, landschappen, droomlandschappen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je mooie vrouwen ziet. Ik heb al 27 jaar een hele goede vriendin en veel vrienden.”

“Ze noemen me wel de naaier van Dordt. Ik heb een oplossing voor scheuren in een schilderij. Ik heb een nylon koord en een substantie uitgevonden, waarin de draad oplost. Het schilderij moet dan wel op een ander doek worden geplakt. De draad lost dan op in het goedje. Boymans wist ervan en belde Pictura met de vraag: “Is de naaier van Dordt thuis?”

Expo
Frits kijkt uit naar de komende expositie. “Het is een leuke expositie met veel bekenden van vroeger, die nu overleden zijn. Het is leuk om mee te doen.”

De expositie 'Learn from the past, live in the present' is te zien in Pictura aan de Voorstraat 190. Hij start op 1 oktober en loopt tot 6 november. De volgende kunstenaars doen er aan mee: Wim van Broekhoven, Saskia van Broekhoven, Nada van Dalen, Ron Gennisse, Rinus Groenendaal, Diana van Hal, Frits van der Horst, Tamara Jungnickel, Ad Koomans, Ondine de Kroon, Wim Kunnen, Inez Odijk, Astrid de Pauw, Kitty van der Veer, Ada van de Vijver en Menno van der Weerd

Op 1 oktober om 17:00 uur wordt de expositie geopend.

Door Ton V

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.