Opening van één van de laatste exposities van Frits van der Horst bij galerie Hofsteeg

08 mei 2017
Opening van één van de laatste exposities van Frits van der Horst bij galerie Hofsteeg

DORDRECHT - Volgens Frits van der Horst is het één van zijn laatste exposities. “Ik stop ermee en ga rentenieren”, grapt hij. De eigenzinnige kunstenaar toont etsen, waaronder enkele glasetsen, en schilderijen uit zijn omvangrijke oeuvre. Het betreft oud en nieuw werk. Afgelopen vrijdag vond de opening plaats bij galerie Hofsteeg.

Vandaag mag er over een kunstwerk heen gelopen worden. Het betreft een enorme steendruk van een historische waterputdeksel van Het Hof. Tegen beschadigen is er landbouwplastic overheen gespannen. Er is een gemêleerd publiek van kunstliefhebbers, kunstenaars en belangstellenden bij de opening van de expositie. De meesten komen uit Dordrecht, maar er is ook een stel uit Gouda en Groningen, dat toevallig langsliep en verwonderd de werken bekijkt.

Guinness book of records
De etsen van Frits zijn veelal abstract en organisch, met fraai lijnenwerk. De schilderijen zijn teer en sfeervol en verbeelden landschappen, bloemen en kleurige luchten. In een hoek van de galerie draait een film over het maken van de steendruk van het Hof, die vanwege de enorme omvang in het Guinness book of records is vermeld.

Als de zaal aardig gevuld is houdt kunsthistoricus Kees de Geus een toespraak. “We kennen elkaar al wat langer van Pictura”, begint hij. “Frits maakt mooie interessante dingen. Ik heb met plezier gekeken op het atelier van Frits in Pictura. Frits is ook criticus en kunst kenner. Hij geeft vaak commentaar op exposities bi Pictura. En terecht, ik ben het vaak met je eens. Het is een soort genieten omdat je er van alles uit knalde. Je etsen zijn gelijnd, ze hebben een mooie tekening. Je thema’s zijn scheiding , dood en ook erotiek."

Humor
"Je humor is heel plezierig. Je gooit wel eens je kont tegen de krib.” Frits onderbreekt hem en maakt de laatste zinnen helemaal waar. “Een beetje doorgaan..”, zegt hij. De zaal lacht en Kees doet er een schepje bovenop. “Was dit nu de derde keer dat ik een toespraak doe bij je werk? Dan is het nu de laatste keer”, grapt hij. Hij vervolgt zijn toespraak. “Je hebt iets met eten en bent ook kok. Je glasetsen liggen als placemats in restaurants. Je bent heel veelzijdig. Nu heb je weer een opdracht gehad bij van de Valk.” Na de toespraak is er tijd voor een praatje hapje en drankje.

De expositie loopt nog tot 1 juli. De galerie bevindt zich aan de Steegoversloot 41. De openingstijden zijn  iedere donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 12.00 uur tot 17.00 uur en de 1e zondagen van de maand, eveneens van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.