Herinrichtingsplan Willemshoeve door Welstandcommissie niet goedgekerud

12 januari 2015
Herinrichtingsplan Willemshoeve door Welstandcommissie niet goedgekerud

DORDRECHT - Het herinrichtingsplan aan de Venuslaan nr. 14 te Dordrecht is door de welstandscommissie in haar zitting, d.d. 01-12-2014, in vooroverleg behandeld, zie het onderstaande betreffende gedeelte van het verslag van de voornoemde commissievergadering.
 
Venuslaan 14
Plan voor het verbouwen van een bestaand pand (‘Willemshoeve’) van kantoorfunctie naar appartementen. Vooroverleg. Welstandsgebied: Sterrenburg. Het plan wordt toegelicht door de ontwerper de heer Vogel.
 
Toelichting van de heer Vogel (Architect)
Het huidige gebouw is in 1941 gebouwd als vervanging voor een afgebrande boerderij. In later jaren is het gebouw verbouwd tot en gebruikt als kantoorruimte. De kantoorfunctie wordt nu gewijzigd in een woonfunctie. In de aanloop tot het ontwerp is overleg gepleegd met de gemeentelijke stadsdeelcoördinator en met de gemeentelijke bouwhistoricus. Er is ontworpen met zoveel mogelijk behoud van originele kenmerken.
De lagere vleugels worden feitelijk gevuld met grondgebonden woningen. Het hogere deel wordt gevuld met appartementen, die gedeeltelijk zijn uitgevoerd als maisonnettes.
De oorspronkelijk U-vormige plattegrond wordt aan de open zijde afgesloten met een blokje bergingen. De ingangen van de woningen bevinden zich op het aldus gevormde binnenterrein.
 
Beoordeling commissie
- De commissie vindt het programma te zwaar voor het gebouw. Uit de plattegronden is het gepuzzel en het spaarzame ruimtegebruik af te lezen.
- De commissie is niet enthousiast over de plaatsing van de bergingen. Deze hinderen een vlotte doorloop en een ruimtelijke ervaring in het gebied met de woningingangen. Ook van buiten gezien vormen deze geen welkome aanvulling van de massacompositie.
- De volledig inpandige slaapkamers die in sommige woningen zijn opgenomen lijken de commissie ongewenst.
- De ingrepen om buitenruimten te scheppen in het westelijke dakvlak zijn te ingrijpend en versnipperen de aanblik van deze gevel en het dakvlak. Hetzelfde geldt voor de galerijoplossing aan de andere zijde.
- De commissie vraagt zich af of er van de zijde van de gemeente nog enige inbreng van Stedenbouw is geweest en wil graag de mening van Stedenbouw over dit plan.

De commissie adviseert negatief met betrekking tot dit bouwplan.

Bron: Vogel Architecten.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.