Verzet tegen sloopplannen voor boerderij Willemshoeve in Sterrenburg 1

15 januari 2016

DORDRECHT - Steeds meer stemmen klinken tegen het slopen van de mooie boerderij Willemshoeve in Sterrenburg, die nog doet denken aan de tijd dat niet Dordrecht maar Dubbeldam nog de gemeente was van de grond. Het pand is geen monument maar dateert uit 1941.

De juridische bescherming blijkt niet in orde te zijn om op voorhand sloop en nieuwbouw met  24 appartmenten tegen te gaan.

Beter van Dordt (BVD) hoopt op verzet en adverteert er zelfs mee op de voorpagina van Dordt Centraal:

De Willemshoeve aan de Venuslaan in Sterrenburg dreigt gesloopt te worden.

Bewoners hebben zich georganiseerd in een buurtcomité Behoud Willemshoeve te behoeden voor de sloop.

BETER VOOR DORDT onderschrijft de wensen van dit buurtcomité en zal ook binnen de raad aandacht vragen voor het behoud van dit karakteristieke gebouw.

De Willemshoeve mag niet voor de tweede keer in rook opgaan!

Tot zover de advertentie.

Columnist Kees Thies heeft op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar ook gepleit voor het behoud van de Willemshoeve:

Natuurlijk mag die gezichtsbepalende Willemshoeve aan de Venuslaan in Sterrenburg nooit en te nimmer worden afgebroken. Dat het geen officieel monument is mag daarbij geen rol spelen, want gevoelsmatig is het dat wel degelijk.


Dat veel Dordtenaren te hoop lopen tegen de mogelijke afbraak van dit in 1941 gebouwde pand, vind ik begrijpelijk en ik sta dan ook sympathiek tegenover de suggestie van raadslid Eline van der Vorm om de ‘hoeve’ alsnog een gemeentelijke monumentenstatus toe te kennen. Er hébben mensen zitten pitten op het Stadskantoor, want dát had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren en niet pas op het moment dat er iemand sloopplannen heeft.

De affaire doet mij terugdenken aan het gebouw De Holland, waar de gemeente óók pas wakker werd toen Albert Heijn dit pand, beginjaren negentig, zomaar ineens ging ‘verkrachten.’ De grootgrutter vocht een overhaaste aanwijzing tot monument destijds met succes aan en ik vrees dat de huidige eigenaar van de Willemshoeve juridisch nét zo sterk staat: zijn pand is immers niet beschermd en formeel gezien mág hij dus slopen. Ik begrijp de ‘wanhoop’ van de eigenaar, die het pand wil omvormen van kantoor tot appartementencomplex, overigens wel. Hij is de ‘slooproute’ opgejaagd door de gemeente zelf, die zich in de luren heeft laten leggen door een overijverige welstandscommissie. In december 2014 ging die commissie namelijk ten tweede male niet akkoord met de verbouwingsplannen, terwijl de architect nou juist zo zijn best had gedaan om het ‘smoel’ van de Willemshoeve zoveel mogelijk te behouden.

De eigenaar, murw geslagen door zoveel getreuzel en geneuzel, ziet nu geen andere uitweg dan slopen en ‘nieuwbouwen.’
Gelukkig begint de gemeente het de laatste tijd wél een beetje te leren. Onlangs zijn tientallen objecten in het buitengebied aangewezen als monument… van bruggetje tot boerderij, van sluis tot schuur. Er zijn mensen die dat misschien overdreven vinden, maar de mogelijke teloorgang van de Willemshoeve toont aan dat je er op dit vlak niet snel genoeg bij kunt zijn.


Ik reken er op dat de gemeente een konijn uit de hoge hoed tovert om dit ‘gevoelsmonument’ alsnog voor de ondergang te behoeden.
Share this:

    Facebook20LinkedInTwitterE-mailGoogle

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.