Buurtcomité roept de eigenaar van de Willemshoeve op af te zien van sloop

09 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Buurtcomité roept de eigenaar van de Willemshoeve op af te zien van sloop

DORDRECHT - Het buurtcomite in Sterrenburg-west doet een laatste oproep om de Willemshoeve te behouden voor de wijk en voor Dordrecht. Na de zomer dreigt sloop om zo ruimte te maken voor nieuwbouw.

De Willemshoeve, gelegen aan de Venuslaan in Sterrenburg, werd in 1941 opnieuw opgebouwd nadat de oorspronkelijke boerderij Hoeve Bouwlust in de oorlogsdagen van mei 1940 geheel afbrandde. Nu gaat het opnieuw tegen de grond: de hoeve zal voor de zomer nog gesloopt worden.

Al jaren is er voor en achter de schermen geprobeerd de Willemshoeve te behouden. In 2016 werden bijna 1300 handtekeningen opgehaald in slechts een aantal dagen tijd voor het behoud van de hoeve en de oproep er een gemeentelijk monument van te maken. Helaas blijkt alle inzet tevergeefs.

De gemeente meldt in een reactie op de aankondiging van de sloop dat zij een procedure tot aanwijzen als gemeentelijk monument als weinig zinvol beoordeelde omdat dit bij de rechter wellicht geen stand zou houden.

Er was echter wel degelijk aanleiding tot het tenminste próberen van deze route, gezien de hoge
ensemblewaarde.

Ron Heijstek, omwonende en lid van het buurtcomité: “De totale ongeïnteresseerdheid van de gemeente, de laksheid als het gaat om het behoud van historische en/of beeldbepalende panden stemt tot grote zorgen. Als je kijkt hoe Dordrecht de laatste tijd positief in beeld is, dan zou je verwachten dat deze gemeente toch wat zorgvuldiger om zou gaan met zijn erfgoed?”

De Willemshoeve, de woning Jas en het herenhuis Zuidwijk vormen de tastbare herinnering aan het
polderlandschap van voor de aanleg van Sterrenburg I.

Nu de Willemshoeve gesloopt zal worden, zal de structuur van wat ooit de Zuidwijk was, verloren gaan. De bijdrage aan de drie-eenheid die de Willemshoeve vormt, zal onherroepelijk verdwijnen. Drie panden die bijdragen aan afwisselende bebouwing, een wenselijk beeld in Sterrenburg.

Het buurtcomité roept de eigenaar van de Willemshoeve op, om alsnog de cultuurhistorische waarde van de hoeve te respecteren en af te zien van sloop.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.