CIDI vindt het ,,ongepast dat museum 40-45 daders en slachtoffers gelijk stelt"

11 mei 2017

DORDRECHT -  Het centrum informatie en documentatie israel (CIDI) heeft kritiek op het museum 40-45 in Dordrecht. Op de landelijke website meldt het CIDI:

,,Op 4 mei heeft het Dordtse Museum 1940-1945 een namenlijst onthuld van Tweede Wereldoorlog slachtoffers in Dordrecht. Op de lijst staan niet alleen de namen van omgekomen joden, burgers en verzetsmensen, maar ook de namen van gesneuvelde Duitse militairen en SS’ers. Het onderscheid tussen slachtoffer en dader vertroebelt. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers, en niet de daders. Het CIDI vindt dat hetzelfde geldt wanneer het gaat om het herinneren door middel van een gedenkteken, zoals een namenlijst. Het is ongepast om bij zoiets de daders aan de slachtoffers gelijk te stellen.", aldus het CIDI.

De organisatie heeft ook landelijk een persbericht uitgegeven om te protesteren tegen de keuzes van het museum in Dordrecht.

Voorzitter Theo Berendsen van het museum 40-45 zegt dat er objectieve informatie wordt gegeven.

Het AD/DD tekende als verklaring op:

Theo Berendsen, bestuursvoorzitter van Museum 1940 -1945, laat de discussie liever voor wat die is. ,,Wij zijn een museum en als museum laat je een breed verhaal zien. Niet selectief.” Hij begrijpt wel dat mensen tegen het benoemen van de Duitsers zijn. ,,Ik snap dat die zich gekwetst kunnen voelen.” Toch wil hij ook de namen van de militairen een plek geven. ,,We willen alle kanten laten zien.”

   

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.