Dordrechts Museum biedt ruimte aan gesprek over de vier zonen van Dordrecht

12 mei 2017
Dordrechts Museum biedt ruimte aan gesprek over de vier zonen van Dordrecht

DORDRECHT – In het Dordrechts Museum wordt op woensdagavond 17 mei verder gesproken over activiteiten in 2018 rond vier zonen van Dordrecht. Illustrator Otto Dicke, dichter Kees Buddingh’, verzetsheld Aart Alblas en componist Kors Monster delen als geboortejaar 1918.

Vorig jaar bleek tijdens een startbijeenkomst in het Stadhuis, dat de vier beroemde Dordtenaren niet zijn vergeten. Het eerste gesprek over mogelijkheden  voor een  eeuwfeest leverde allerlei ideeën en plannen op. In het museum zal op 17 mei vanaf 20 uur de tussenbalans worden opgemaakt.

Museumdirecteur Peter Schoon opent de inspiratiebijeenkomst.  De directeur van de Bibliotheek AanZet, Ankie Kesseler, treedt als voorzitter op.

Vorig jaar liet geboren Dordtenaar en wethouder Piet Sleeking weten trots te zijn op de vier Dordtenaren.  ,,Zij zijn echte zonen van Dordrecht en in hun verhalen zit veel creatiefs. Ik hoop dat we daar op weg naar 2018 veel mooie programma’s van kunnen maken.  De stad Dordrecht bestaat niet alleen uit stenen en 1500 monumenten. De mensen en dus ook de vier zonen hebben Dordrecht een gezicht gegeven”

Journalist Hans Berrevoets en Bart van Aanholt van de Bibliotheek AanZet kwamen  op het idee om iets te doen met het feit, dat vier beroemde Dordtenaren samen een geboortejaar delen. Zij zijn ook betrokken bij de tweede bijeenkomst in het museum.

Vorig jaar werd al duidelijk dat de vier zonen ook onderlinge verbindingen hebben.  Aart Alblas  en zijn familie en Otto en de familie Dicke woonden nog geen honderd meter van elkaar aan de Prinsenstraat. Ze liepen de zelfde route naar de gereformeerde Wilhelminakerk. Otto Dicke heeft verschillende tekeningen had gemaakt van de familie Alblas en hij heeft met Aart had gespeeld in de straat. Na de oorlog ontstonden ook banden tussen de families van Otto Dicke, Kees Buddingh’ en Kors Monster.

Bart van Aanholt en Hans Berrevoets vinden dat belangrijk dat op 17 mei duidelijk wordt dat de Bibliotheek AanZet en het Dordrechts Museum ook de komende activiteiten rond de vier zonen ondersteunen.  ,,In Dordrecht willen we organisaties en activiteiten met elkaar verbinden", aldus Ankie Kesseler en Peter Schoon.

Programma's rond vier Dordtenaren kunnen in 2018 nog een extra reden zijn om Dordrecht op waarde te schatten, want ook de herdenking van 400 jaar Dordtse Synode zet de stad in de schijnwerper. Volgens Van Aanholt en Berrevoets werkt deze aanpak door vanuit allerlei invalshoeken met Dordrecht bezig te zijn.  ,,Dat laat ook het succes zien van de vier maanden van Vincent van Gogh."

Op de inspiratiebijeenkomst wordt gekeken wat de stand van zaken is met het organiseren van evenementen rondom de vier zonen. Het Dordrechts Museum en de Bibliotheek AanZet gaan hier hun plannen presenteren, evenals het Dordrechts Philharmonisch Orkest, de Videoclub SGD en het Buddingh' genootschap. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor deze bijeenkomst via bvanaanholt@debibliotheekaanzet.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.