Jan Janssen blijft graag tips geven over actief zijn in Dordrecht

13 mei 2017

DORDRECHT - Jan Janssen kijkt vandaag naar de belangstelling voor zijn nieuwsbrief met allerlei mogelijkheden om actief iets in Dordrecht te doen. Honderden mensen nemen kennis op zaterdag van zijn tips en achtergrond info. Ditmaal ook even hoe buitenlanders Dordt zien.

De mail van Jan Janssen van zaterdag 13 mei:

,,Beste mensen,
ik mag weer een paar nieuwe mailadressen noteren. Vandaar deze korte toelichting. Het aantal lezers is nu totaal 306 met nog 156 lezers op Facebook. En ik weet dat een aantal mensen de zaterdag-mail ook weer aan vrienden en bekenden doormaakt. Daarnaast is de tekst te lezen op: https://jtmjanssen.wordpress.com.


Deze 'zaterdag'-mail doe ik al vele jaren. Ooit ontstaan uit een dubbel idee: de mening dat er nooit iets te doen is in Dordt (wat iet waar is en was) en het feit dat veel mensen het Financieel Dagblad associeren met droog financieel nieuws (ook niet waar). Van lieverlee en ik er korte stukjes aan toe gaan voegen over onderwerpen die meer dan een regel aankondiging verdienen.

De Dordtse agenda:
- 13-5, Ton Kraaijeveld exposeert in Nouvelles Images, Den Haag, opening 16.00;
- 13-5, Vereniging Oud Dordrecht, Stadswandeling, start 14.00 bij Het Hof van Nederland, alleen voor leden, nog geen lid?........?
- 13-5, Beeldenpark Drechtoevers bezoekt Roel en Marry Teeuwen, atelierbezoek in Alblasserdam;
Zoveel moois en ik zit bij de Operadagen Rotterdam deze dag.
- 17-5, 20.00, Dordrechts Museum, Voorbereiding Eeuwfeest 4 zonen van Dordrecht;
- 17-5, 20.30, Movies, Cinefiliaal;
- En ook de 17de, 20.00, Blauwe kamer van de bieb, Workshop Virtual Reality, ik ga voor de 4 zonen van Dordrecht;
- 18-5, 20.00, DOOR, DOCK Dordrecht op zoek naar verbindingen in de Dordtse kunstwereld;
- 20-5, 17:00, Pictura, Opening tentoonstelling Nederlandse Kring van Tekenaars;
- 25/26/27 mei, Dordt in Cello, Ik ben dan helaas niet in Dordt en mis het dus allemaal;
- 27-5, 20.00, Art & Dining, Jubileumfeest 125-jarig bestaan Vereniging Oud Dordrecht.

Ik ben altijd nieuwsgierig hoe buitenlanders Nederland zien. En zeker Dordrecht. Dordtse luchten zijn veel geschilderd. Een oordeel over de stad op schrift is zeldzamer. Bij de Bengel vond ik 'Going Dutch, Nederland door de ogen van een Engelsman', 2016. Hoofdstuk 1, 'Water, overal water' gaat voor een deel over Dordrecht. De Ark komt er niet goed af maar die is gelukkig dan ook weg. Dordrecht noemt hij 'Een stad met een glimlach'. Hij steelt dit oordeel van Alexander Dumas. Zelf noemt Ben Coates de stad 'ontegenzeggelijk charmant'. Ik stap maar weer eens op de fiets om de zoveelste bevestiging van alle positieve waarderingen over mijn stad, Dordrecht, te bekijken. Wat een voorrecht.

Een van mijn favoriete waarnemingen over Nederland is van Sophie Perrier, 'Mannen van Nederland', 2004. Hier meer over opmerken dan het onder jullie aandacht brengen doe ik niet. Lees de recensie uit trouw (!) en als je getriggerd wordt naar deze maatstaf voor jezelf, koop dan het boek en geniet!
Toch maar even......
Wanneer heb je op het scherpst van de snede ruzie gemaakt met je relatie (omdat je er zo veel van houdt) en wanneer was de laatste keer dat je een kado voor hem/haar kocht waar je bijna failliet aan ging? Dit en nog veel meer.......Nederlandse mannen........och..........

Sinds afgelopen maandag ben ik lid van de redactie van 'De Stem van Oud Krispijn'. Dit is een van de 10 wijkkranten die in Dordrecht over wetenswaardigheden in hun wijk schrijven. Er zijn 6 edities per jaar die brievenbus aan brievenbus verspreid worden. Het is natuurlijk zaak om er leuke, interessante en voor bewoners relevante teksten en foto's in te zetten.

Ik doe hierbij dan ook een oproep op jullie dat mocht je wetenswaardigs over Oud Krispijn tegenkomen, dat even naar mij te mailen. Dan breng ik het in de redactie in en volgt er, bij voldoende ruimte, een mooi artikel of interview in de 'Stem van Oud Krispijn'.


De april 2017 editie was de 2de van jaargang 26. Dan mag je al wel van bestaansrecht en traditie spreken.
De wijkkranten voor jullie eigen wijk  komen niet alleen in jullie brievenbus. Ze staan allemaal op de wijkwebsite.

Nog drie niet te missen Dordtse zaken:
- DortdYart;
- Dordtse Dialogen;
- Rondvaart met Barone.

DOOR Dordrecht is een van mijn favoriete plekken. Niet dat ik er de deur platloop maar wat daar gebeurt, zoveel inzet en passie, is hartverwarmend. DOOR wint aan bekendheid. (H)eerlijke maaltijden werden er door Freegan Kitchen gemaakt. Deze is pas verhuisd naar Merz. Hier ga ik binnen kort eens met mijn alma mater, Dicky, eten.

Afgelopen woensdag was ik in de Blauwe Kamer van de Bieb. De avond ging deze keer over Privacy en het gebruik van de hedendaagse ICT. Mail, Facebook, Twitter, Internet etc. Als gebruiker/consument kun je je veel meer beschermen dan ik kon bedenken. Maar bijna niemand doet het. Behalve principieel gebruikt-weigeraars. Maar dan nog. Op een tweetal sites is meer informatie  te vinden om toch, meer, onzichtbaar te zijn en actief te blijven op internet en social media. Dir zijn www.BOF.nl/toolbox en www.protonmail.com. 6 juni is de volgende bijeenkomst. Dit keer over Netwerksamenleving.

North See Jazz is traditioneel het begin van mijn zomervakantie. Zo niet dit jaar. Het is al uitverkocht. Alleen de hele dure festival-kaarten zijn er nog. Komt dat even goed uit. Mijn vakantie, zo je daar in mijn geval al van spreken kunt, begint later. Of is voor een deel al geweest. Of bij gebrek aan een werkkring is altijd aan mijzelf om te bepalen. Ik heb in elk geval eind juni een bezoek aan London, de tentoonstelling over Pink Floyd in Albert and Victoria, gepland. Deo Volente. En Kassel, Documenta 14, staat ook in de planning.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.