Herdenkingsbijeenkomst monument Moerdijk

13 mei 2017 door Paul Schrandt
Herdenkingsbijeenkomst monument Moerdijk

DORDRECHT - Vandaag, 13 mei, is het 77 jaar geleden dat de Nederlandse luchtmacht een bombardement liet uitvoeren op de Moerdijkbruggen, onder Dordrecht. Men wilde hiermee de Duitse opmars vertragen. Helaas is de opzet mislukt en verloren zeven jonge mensen het leven. Gisteren, op 12 mei, is dit herdacht bij een monument dat is opgericht voor deze tragische gebeurtenis.

De toenmalige Luchtvaartafdeling van het leger zette op 13 mei 1940 haar laatste Fokker T.5 bommenwerper in, vergezeld van twee Fokker G.1 jagers. Van tevoren was bekend dat het een opdracht was die gelijk stond aan zelfmoord. De vijand verdedigde de brug hevig en had er een zwerm snelle Messerschmitt-jachtvliegtuigen boven hangen. Eén bom miste doel en de ander ging niet af. Vervolgens zijn de T.5 en een G.1 ten prooi gevallen aan de Duitse jagers, waardoor alle zeven inzittenden om het leven kwamen. De oudste van de slachtoffers was slechts 27 jaar oud…

Sinds 2015 worden jaarlijks deze zeven jonge mannen herdacht bij het monument dat daarvoor is opgericht. Het staat aan het fietspad in het verlengde van de Rijksstraatweg, bij Willemsdorp. De organisator hiervan, Wim Anceaux, is een achterneef en vernoemde van de verongelukte T.5-piloot, Willem Anceaux. Hij heeft de ‘Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940’ opgericht. De kleinschalige, informele herdenking begon gisteren om 13.00 uur. Hierbij waren sprekers, genodigden en belangstellenden aanwezig, waaronder twee klassen groep 8 van de Julianaschool uit Dubbeldam. Wim Anceaux opende de herdenking, sprak een kort woord en leidde de sprekers in.

Namens de gemeente Dordrecht sprak locoburgemeester Piet Sleeking, die inging op de verworven vrijheid en het belang van het doorgeven van de boodschap. Hierna kreeg generaal-majoor Fred Sotthewes, Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, het woord namens de Koninklijke Luchtmacht. Hij sprak zijn bewondering uit voor de getoonde moed en benadrukte het belang van een sterk uitgerust luchtwapen, om de vrede te handhaven en ongelijke situaties als destijds te voorkomen. Als laatste sprak Eline van der Vorm, secretaris van de stichting, waarbij ze onder meer vertelde hoe Joodse kinderen uit Dordrecht afgevoerd werden en vermoord door het Duitse bewind.

Na het trompetsignaal werd er twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het Wilhelmus. Hierna werd er een krans gelegd door gemeente Dordrecht, de Koninklijke Luchtmacht, de stichting, Museum Crash 40-45, familie Ruygrok en familie Van den Breemer. Hierbij assisteerden de leerlingen van de Julianaschool. Nadat één van de leerlingen een gedicht voorlas, brachten alle leerlingen een bloemengroet. Stichting Triskontakten schonk hierna nog een boek over ‘De Meivliegers’ aan gemeente Dordrecht.

Bijzonder aan deze editie van de herdenking was de aanwezigheid van Stichting Triskontakten, die de schoolklassen met oude legervoertuigen van en naar het monument vervoerde. Daarnaast waren er ooggetuigen aanwezig, nabestaanden en nabestaanden van overlevenden van deze missie. Het weer was prachtig en de sfeer was goed. Het kleinschalige, informele en persoonlijke aspect was goed voelbaar.

Tekst: Daan Kaasjager
Foto's: Paul Schrandt

Foto's: Paul Schrandt Fotografie

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.