Herdenkingsplechtigheid op Damplein druk bezocht

15 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Herdenkingsplechtigheid op Damplein druk bezocht

DORDRECHT - In de jaren vijftig heeft de toenmalige batterijofficier, de eerste luitenant A.H.H. Robbé Groskamp het initiatief genomen dat leidde tot de oprichting van het monument, aanvankelijk geplaatst voor het toenmalige gemeentehuis, later verplaatst naar het Damplein. De heer Robbé Groskamp heeft tot op hoge leeftijd steeds de jaarlijkse herdenkingen bijgewoond. Hij overleed in 2008.

Vanaf 1991 werd de jaarlijkse herdenking georganiseerd door het Comité Artillerie Monument Dubbeldam, bestaande uit enkele leden van de Vereniging Officieren Artillerie (V.O.A.), afdeling Rotterdam. Sedert de tiende mei 2010 worden de werkzaamheden van dat comité voortgezet door de Stichting Artillerie.

Op zaterdag 13 mei 2017 heeft de jaarlijkse bijeenkomst plaatsgevonden, waarbij de krijgsverrichtingen van 77 jaar geleden van de derde afdeling van het 14e Regiment Artillerie III-14 RA te Dubbeldam  werden herdacht.

De herdenkingsbijeenkomst heeft plaatsgevonden bij het Artilleriemonument op het Damplein in Dubbeldam, nu gemeente Dordrecht. Dit monument is één van de schaarse artilleriemonumenten in de provincie Zuid-Holland.

Tijdens de bijeenkomst werden de gevallenen, behorend tot deze afdeling, herdacht en zal uitgebreid aandacht worden besteed aan de krijgsverrichtingen van deze afdeling op en rond het eiland van Dordrecht tijdens de meidagen van 1940.

De organisatie van de bijeenkomst is, zoals al vele jaren, in handen van de Vereniging Officieren Artillerie afdeling Rotterdam en de Stichting Artillerie Monument Dubbeldam.Het programma voor zaterdag 13 mei was als volgt:

- 10:00 uur: Ontvangst in de Maranathakerk, Gravensingel 19, 3319 EN Dordrecht, op loopafstand van het monument;
- 10:55 uur: Welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting Artilleriemonument Dubbeldam;
- 11:00 uur: Vertrek te voet vanaf Gravenhorst naar het Damplein onder aanvoering van Peloton 48 onder bevel van de heer C.H. Heidt (elt (R) der Artillerie b.d.);
- 11:15 uur: Plechtige herdenking bij het monument en kranslegging (o.a. door de burgemeester van Dordrecht, de heer P.A.C.M. van der Velden, met medewerking van een kwintet van het ROA Reünieorkest Artillerie;
- 12:00 uur: Terugkeer naar de Maranathakerk alwaar samenkomst;
- 12:15 uur: Toespraak door Prof.Dr. J.M.W. Binnenveld, Bestuursvoorzitter van het Museum Rotterdam ’40-45’NU;
- 13:00 uur: Sluiting.

Het dragen van onderscheidingen door de aanwezigen werd door velen zeer op prijs gesteld.

De plechtigheid is muzikaal live opgeluisterd door met militaire muziek

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.