Gemeente gaat in gesprek met de stad over ontwikkeling Spuiboulevard en omgeving

17 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Gemeente gaat in gesprek met de stad over ontwikkeling Spuiboulevard en omgeving

DORDRECHT - Het gebied tussen Spuiboulevard en spoorlijn in Dordrecht kan veel aantrekkelijker worden met moderne kantoren en veel nieuwe woningen.

Door de ontwikkeling van dit gebied kunnen belangrijke voorzieningen voor de stad in stand blijven. Het college van burgemeester en wethouders heeft daartoe drie scenario's laten opstellen, om een idee te geven van de mogelijkheden. Het college wil de komende maanden met de stad te bespreken wat de wensen en ideeën zijn voor dit gebied. Dit is een vervolg op de eerder in samenwerking met vastgoedeigenaren en ontwikkelaars opgestelde gebiedsvisie.

De Spuiboulevard en omgeving blijft dé kantorenlocatie van de Drechtsteden. Maar er is wel veel minder kantoorruimte nodig dan nu, en een groot deel van de huidige kantoren voldoet niet aan de eisen van de moderne kenniswerker.

De gemeente Dordrecht kan zelf een belangrijke impuls geven aan de ontwikkeling van het gebied door de verhuizing van het Stadskantoor naar de locatie van het voormalig Belastingkantoor. Op de plaats van het huidige Stadskantoor kunnen woningen komen, het nieuwe stadskantoor is gericht op de toekomst en kan ook andere gebruikers huisvesten, zoals de bibliotheek. Zo kan het een ontmoetingsplaats worden voor de stad. ,,Het nieuwe stadskantoor kan een vliegwiel zijn voor de ontwikkeling van de Spuiboulevard", verwacht wethouder Piet Sleeking.

Scenario's
De drie scenario's hebben de titels Compacte stad, Waterstad en Hovenstad. Bij compacte stad krijgt het gebied een meer stedelijke uitstraling, met veel nieuwe woningen en kantoren. Bij waterstad komen er nieuwe woningen en wordt de Spuihaven aantrekkelijker gemaakt. Bij de hovenstad is de bestaande structuur van het gebied uitgangspunt. Er komen diverse hoven, geïnspireerd door de verscheidenheid aan hoven die Dordrecht al kent, maar dan in een modern jasje.

Woningen
In alle gevallen komen er nieuwe woningen bij, van 430 tot 940 nieuwe woningen. De gemeente Dordrecht heeft zich ten doel gesteld 10.000 nieuwe woningen te bouwen van de 25.000 die er in de Drechtsteden nodig zijn. De Spuiboulevard zou daarin een belangrijke rol kunnen spelen. ,,Toch gaat het zeker niet alleen om het aantal woningen", aldus de wethouder. We willen echt kwaliteit toevoegen, ook om het gebied aantrekkelijker te maken."

Gesprek
Het college stelt de gemeenteraad voor de komende maanden het gesprek met de stad aan te gaan over de ontwikkeling van het gebied Spuiboulevard en omgeving. Daarbij is het niet de bedoeling om een keuze te maken uit de drie scenario's, maar om ideeën te verzamelen. Uiteindelijk moet dit leiden tot een definitief model.

(persbericht gemeente Dordrecht)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.