Uitkomst informatie-avond 'Project GenX': Nog veel onduidelijk

04 mei 2017
Uitkomst informatie-avond 'Project GenX': Nog veel onduidelijk

DORDRECHT - Op woensdagavond 3 mei kwamen zo’n 100 bezorgde Dordtenaren en Drechtstedelingen naar de Informatieavond ‘Project GenX’ in het Dolhuis.

De avond was een schoolvoorbeeld van een burgerinitiatief.  “Het is een uit de hand gelopen Facebook-actie” vertelde initiatiefnemer Ivan Geense.
Hij slaagde erin om, vanuit zijn zorg over wat de gevaren zijn van GenX, op zeer korte termijn de diverse betrokken partijen, toxicologen en een chemicus bij elkaar te krijgen. Tijdens de informatie-avond gaven deze experts uitleg en visie op wat GenX is.
GenX is de stof die geloosd wordt door Chemours en in het oppervlaktewater terecht komt
en waarvan restanten in ons drinkwater worden teruggevonden.

Aan het woord kwamen:
- Hoogleraar Toxicologie Martin van den Berg
- Hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer
- Jeroen Bruning en Mark Reijmers van Chemours
- Edwin Tromp van de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid
Wethouder Van Der Linden van de Gemeente Dordrecht kon niet aanwezig zijn en deelde zijn  visie via een videoboodschap.
Er waren twee rondes waarin de aanwezigen vragen konden stellen aan de sprekers.
Ook waren er bijdragen in de vorm van gedichten van Esther de Beun en Josse Kok.

De avond werd geopend door de Dordtse zangeres PolyAnna. Zij vertolkte het lied ‘Toxic’ van Britney Spears. De eerste zin van haar lied luidde: ‘Baby can’t you see…’  In de loop van de avond bleek uit vragen/reacties dat veel zaken niet helder zijn.

Als eerste spreker gaf de heer Reymers van Chemours (foto hieronder), aan de hand van een Powerpoint-presentatie, uitleg over hoe zorgvuldig en binnen de strenge regels van de wet er bij Chemours gewerkt wordt. Hij zei ook dat 5 november 2016 voor Dupont Chemours een keerpunt is geweest. Toen demonstreerden 150 bezorgde burgers voor de poort bij Dupont Chemours. Zij wilden daarmee duidelijk maken dat Dordtse bedrijven moeten stoppen met het vergiftigen van de omgeving en dat de gezondheid van burgers op één dient te staan. Dat had men niet voorzien.

Hoogleraar Toxicologie Martin van den Berg vertelde vervolgens ondermeer over hoe vanuit wetenschappelijk oogpunt gekeken word naar de verschillen tussen dat PFOA en GenX.

Daarna was de eerste vragenronde, waarin burgers en politici aan het woord kwamen en kritische vragen stelden met betrekking tot waarom Chemours niet meer onderzoek heeft gedaan en waarom Chemours niet voorkomt dat GenX in het water terecht komt.

Na de pauze vertelde de heer Tromp van de Omgevingsdienst Zuid Holland over over hoe vergunningen, die lozingen mogelijk maken, tot stand komen en hoe gecontroleerd wordt of bedrijven zich aan deze vergunningen houden. Na zijn uitleg en de video-boodschap van wethouder van der Linden en het horen van de visie van hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer was de tweede vragenronde. Daarin bleek dat de sprekers de zorgen rondon GenX niet hebben weggenomen. Er is nog veel onduidelijk!


Op de foto: De heer Mark Reijmers van Chemours.

Volgens de toxicologen is het drinkwater nu nog steeds veilig te drinken.
GenX is kankerverwekkend, maar er wordt uitgelegd dat er twee soorten kankerverwekkende stoffen zijn: stoffen die ons DNA aantasten, zoals sigarettenrook en stoffen die pas schadelijk zijn bij bepaalde concentraties. GenX valt onder de laatstgenoemde categorie.
De concentratie GenX in het drinkwater is zo laag dat het op dit moment niet mogelijk is om hier kanker van te krijgen. Bovendien heeft GenX de eigenschap dat het na een maand volledig uit ons lichaam is verdwenen.

Maar er zijn ook zorgen.
GenX lost niet op in water. Daardoor stapelt het zich op. Op dit moment is de concentratie in het drinkwater nog erg laag, maar hoe zit dat over bijvoorbeeld tien jaar?
Chemours heeft daarom in 2013 al apparatuur in gebruik genomen die de uitstoot halveerde. En op dit moment wordt er gewerkt aan oplossingen om de uitstoot nog verder te verkleinen.

Maar zal dat genoeg zijn?
De grootste vraag bij het publiek blijft: Waarom mag GenX überhaupt in het water geloosd worden? Waarom heeft de overheid de loosvergunning verstrekt?
Het antwoord hierop is, dat het misschien wel onze gemeenschappelijke schuld is. Door ons materialisme willen we graag de nieuwste spullen tegen de goedkoopste prijs. Hiervoor moet er goedkoop geproduceerd worden met alle gevolgen van dien.

Toevoeging:
Op 16 mei wordt er in de raad van de Gemeente Dordrecht vergaderd over de GenX- problematiek en worden vragen die deelnemers aan de Project GenX avond op briefjes hebben geschreven en ingediend behandelt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.