Rijksmiddelen ontoereikend voor sociale werkvoorziening Drechtwerk

19 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Rijksmiddelen ontoereikend voor sociale werkvoorziening Drechtwerk

DRECHTSTEDEN - Rijk bezuinigt fors op WSW. De gemeenten in de Drechtsteden moeten rekening houden met extra financiële bijdragen voor Drechtwerk. Drechtwerk heeft te maken met tekorten die grotendeels worden veroorzaakt door de forse bezuinigingen van het Rijk op de Wet sociale werkvoorziening (WSW).

Dit blijkt uit de begroting van Drechtwerk die in juni door het Algemeen Bestuur van Drechtwerk wordt vastgesteld. De begroting ligt nu voor zienswijzen voor aan de deelnemende gemeenten.

Landelijk knelpunt
Voorzitter Algemeen Bestuur Drechtwerk Peter Heijkoop: "De vergoeding vanuit het Rijk is ontoereikend. De werkelijke uitstroom van het personeel door pensioen, overlijden of een andere baan is ongeveer 3% en ligt daarmee fors lager dan de 7% waar het Rijk mee rekent. Dit is overigens een landelijk knelpunt; 209 gemeenten, waaronder de Drechtsteden, hebben een manifest aangeboden aan het nieuwe kabinet en de formateur waarin we de noodklok luiden en vragen om het landelijke tekort van €182 miljoen te repareren. Deze forse bezuinigingen staan een succesvolle uitvoering van de participatiewet in de weg."

Opdracht
Hoewel de belangrijkste oorzaak van de financiële tegenvallers ligt bij de afnemende middelen van het Rijk, heeft het Algemeen Bestuur tevens opdracht gegeven aan de directeur van Drechtwerk om met voorstellen te komen om de bedrijfsvoering te verbeteren en besparingen te realiseren. Ook wordt de huidige strategie tegen het licht gehouden. De voorstellen worden nog voor de zomer aan het Algemeen Bestuur van Drechtwerk voorgelegd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.