Koning Willem Alexander reikt 'Appeltje van Oranje' uit aan Buurtgezinnen.nl

19 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Koning Willem Alexander reikt 'Appeltje van Oranje' uit aan Buurtgezinnen.nl

DORDRECHT - Donderdag 18 mei gaf Buurtgezinnen.nl acte de présence op Paleis Noordeinde om samen met twee andere winnaars een ‘Appeltje van Oranje’ in ontvangst te nemen. Een feestelijk onthaal viel hen te beurt. Jaarlijks reikt Máxima de prijzen uit, maar in lustrumjaren neemt koning Willem-Alexander de honneurs waar. Leontine Bibo, initiatiefnemer en grondlegger van Buurtgezinnen.nl nam vol trots en blijdschap het Appeltje en de hartelijke felicitaties van de koning in ontvangst.

Dit jaar werden voor de 15e keer de Appeltjes uitgereikt. De Appeltjes van Oranje zijn jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds voor vernieuwende sociale initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en een inspiratie zijn voor anderen. Dit jaar was het thema ‘Krachtige kinderen’ en ging de prijs naar organisaties die bijdragen aan het versterken van kinderen, zodat zij een betere toekomst tegemoet kunnen gaan. Het Appeltje bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van € 15.000.

Ook Stichting Buurtgezinnen.nl ontving een Appeltje. Een betrekkelijk jonge organisatie die inmiddels in meer dan veertien gemeenten actief is, waaronder Dordrecht. "Gezinnen die om wat voor reden dan ook overbelast zijn of kampen met problemen, krijgen hulp van gezinnen uit de buurt. Of het nou gaat om een luisterend oor of het opvangen van een kind. De twee gezinnen gaan een langdurige relatie met elkaar aan", zo vatte koning Willem Alexander het gedachtengoed van Buurtgezinnen.nl doeltreffend samen.

Volgens Willem-Alexander hebben kinderen in Nederland het over het algemeen goed. "Ze zijn gezond, gaan naar school en kunnen met leeftijdsgenoten de wereld ontdekken. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Er zijn ook kinderen met wie het minder goed gaat en voor wie een gezellig en sociaal leven minder vanzelfsprekend is. Soms hebben zij een lichamelijk of verstandelijke beperking of ouders met ziekte of schulden. Daarnaast zijn er ook kinderen die gevlucht zijn."

Het motto van Buurtgezinnen.nl is dan ook: opvoeden doe je samen. Buurtgezinnen.nl is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook behoefte hebben aan ondersteuning bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door andere gezinnen met ervaren ouders die een gezin in hun buurt willen helpen. De steun van een ander gezin zorgt ervoor, dat ouders weer op adem kunnen komen, kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen en gezinnen na een tijd op eigen kracht weer verder kunnen.

Buurtgezinnen.nl is uiteraard ontzettend blij met deze blijk van waardering en erkenning. “Deze prijs is eigenlijk voor de driehonderd gezinnen die elkaar gevonden hebben in de afgelopen twee jaar! Voor de moed van gezinnen over de drempel te stappen en om hulp te vragen en voor de bereidheid van andere gezinnen, hun hart en huis open te stellen voor hen die het even lastig hebben. Het Appeltje is een kroon op ons werk.” Aldus een trotse Leontine Bibo, grondlegger van Buurtgezinnen.nl en coördinator in de gemeente Rhenen.

Fotobijschrift: Trots neemt initiatiefneemster Leontine Bibo (voorste rij, tweede van rechts) het Appeltje in ontvangst, terzijde gestaan door één van de Buurtgezinnen uit Rhenen en de bestuursvoorzitter van Buurtgezinnen.nl Hugo van de Kamp (achter Leontine Bibo). Op de foto zijn tevens uiteraard te zien koning Willem Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix. Ook te zien zijn Ronald van der Giessen, directeur van het Oranjefonds (oranje das) en bestuursvoorzitter Dick Benschop (links).

Foto © Oranje Fonds (Bart Homburg)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.