Jubileumtentoonstelling Vereniging Oud-Dordrecht: 'Historisch museum uit 1894 herleeft'

24 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Jubileumtentoonstelling Vereniging Oud-Dordrecht: 'Historisch museum uit 1894 herleeft'

DORDRECHT - Oude tijden herleven tijdens de jubileumtentoonstelling van Vereniging Oud-Dordrecht, die vanaf 4 juni te bewonderen is in het Dordrechts Museum. Eind 19de eeuw opende de vereniging op de zolder van de Groothoofdspoort, een eigen historisch museum waar het rijke Dordtse verleden werd getoond. Precies 125 na oprichting van Vereniging Oud-Dordrecht is een groot deel van de collectie van destijds weer voor één keer te zien in de tentoonstelling Spiegel voor het heden.

De samenwerkende partners vieren elk hun jubileum dit jaar; het Dordrechts Museum bestaat 175 jaar en de Vereniging Oud-Dordrecht viert haar 125-jarig jubileum. De onvermoeibare verzamelaar Simon van Gijn was de eerste voorzitter van Oud-Dordrecht. Wees geen ‘algeheele vreemdeling’ voor het verleden, stelde hij, want het is een ‘spiegel voor het heden.’

Het werd zijn beroemdste uitspraak: het credo van zijn tijd en de titel voor deze tentoonstelling Kleurrijk geheel Deze tentoonstelling laat zien hoe de verhalen uit het verleden – in de tijd dat nationalisme hoogtij vierde – werden verteld en verzameld. Het illustreert de geschiedenismanie van die tijd en de liefde voor stad en vaderland. Een bont geheel van schilderijen tot wapens, van meubilair tot scheepsmodellen. Een verzameling van kunst en kitsch illustreert de hoogte- en dieptepunten van de lange Dordtse geschiedenis.

Einde van een tijdperk
De vaderlandsgekte nam in de loop van de twintigste eeuw af. Bezoekersaantallen liepen terug en in 1922 werden de zolders boven de poort ontruimd. De collectie viel na zo'n 30 jaar uiteen. Topstukken vonden hun weg naar andere musea, de rest verdween in het depot. Het historisch museum was zelf geschiedenis geworden; een tijdsverschijnsel. Nu, na bijna een eeuw, soms letterlijk uit het stof gehaald, is een deel weer bij elkaar.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.