Mobiele keuken brengt verwennerij naar verpleegafdelingen in het ASz

31 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Mobiele keuken brengt verwennerij naar verpleegafdelingen in het ASz

DORDRECHT - Het 'mobiele restaurant' van het Albert Schweitzer ziekenhuis is in gebruik genomen. Dankzij deze keuken op wielen kunnen bijvoorbeeld gezinnen op de kinderafdeling even buiten de patiëntenkamer genieten van een gezonde lunch of een hapje tussendoor.

Maar ook op de kraamafdeling en op de afdeling Geriatrie kan en zal de keuken nu en dan worden ingezet, of bijvoorbeeld wanneer een afdeling of patiënt iets bijzonders te vieren heeft. Hij is multi-inzetbaar. "Gezond eten is belangrijk en samen eten doet eten", vertelt Betty Korzilius, hoofd van de ziekenhuiskeuken en initiatiefneemster van de rijdende keuken. "We willen patiënten en hun naasten af en toe de kans geven om even écht samen te zijn en te vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn."

Het benodigde geld voor de keuken is bijeengebracht door klanten van het IKEA-restaurant in Barendrecht. Van elk kindermenu dat verkocht werd in 2016 doneerde IKEA één euro voor de rijdende keuken, uiteindelijk 18.000 euro. Zoveel kostte de keuken niet, waardoor er ook nog zitmeubeltjes bij konden worden gekocht. Deze IKEA-vestiging schonk eerder al de inrichting van de ‘huiskamer’ op de kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis en knuffels voor de kraamafdeling, vanuit het motto van IKEA dat kinderen ‘de belangrijkste mensen ter wereld zijn’.

De keuken is van vele gemakken voorzien. Hij beschikt over een oven, koelkast en twee pitten om te koken en te bakken. "We kunnen vrijwel alles ter plekke klaarmaken, van een lekkere pannenkoek met aardbeien als verwennerij, tot complete gezonde pizza’s", vertelt Roland Witt, dieetkok van het ziekenhuis en de eerste die met de keuken aan de slag gaat. "Het mobiele restaurant biedt patiënten een extraatje en vervangt dus niet de gewone maaltijden." Het Albert Schweitzer ziekenhuis dankt IKEA hartelijk voor het geweldige geschenk.

Foto Frederike Slieker
De feestelijke ingebruikname van het ‘rijdende restaurant’.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.