Kadernota 2018: Dordrecht gaat voorwaarts

31 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Kadernota 2018: Dordrecht gaat voorwaarts

DORDRECHT - Dordrecht is vol in ontwikkeling. De inspanningen en resultaten van de afgelopen jaren geven glans aan de stad. Het college gaat verder op de ingeslagen weg. Dit is niet alleen goed voor de ontwikkeling van de stad maar ook noodzakelijk om de sociaaleconomische positie te versterken. Het college zet in op wonen en werken en wil samen met de stad ambitieus zijn en een stap voorwaarts maken naar een veerkrachtige toekomst. Dit doet het college door te blijven investeren in de stad (Zwembad De Dubbel, Sportparken, FC Dordrecht en De Viersprong).

De sociaaleconomische positie van de stad is beneden gemiddeld. De aantrekkende economie biedt kansen maar de werkgelegenheid en de regionale markten op het gebied van wonen, kantoren en detailhandel herstellen minder snel dan in andere regio's in de Randstad. Juist daarom zet het college verder in op wonen en werken. Samen met bewoners en bedrijven bepaalt het college de agenda van de stad om die stap voorwaarts te maken. Wethouder Mos (Financiën): 'We hebben een balans gevonden om blijvend te investeren in onze stad en gelijktijdig de financiën op orde te houden.'

Sluitend financieel perspectief
Deze kadernota kent een stevige financiële opgave richting Begroting 2018. Er is een financieel tekort ontstaan door ontwikkelingen in het sociale domein en het nog niet kunnen profiteren van de opgaande economie. Daarnaast hebben de aanpassing van de grondexploitatie Amstelwijck en het stopzetten van de grondexploitatie Belthurepark aanzienlijke impact gehad op de vermogenspositie van de gemeente. Wethouder Mos: 'Het college heeft het perspectief sluitend gemaakt. Hierbij zetten we nadrukkelijk in op een strakke financiële lijn richting samenwerkingsverbanden waar de gemeente mede eigenaar van is, te beginnen bij de GRD, om niet snel een financieel beroep te doen op de gemeente.'

Zorgzame stad
Dordrecht wil een zorgzame stad zijn en vooral de meest kwetsbare groepen de juiste zorg aanbieden. De gemeente gaat daarbij uit van de kracht van de Dordtse samenleving. Met de overgedragen taken van het Rijk (Participatiewet, Wmo en Jeugdzorg) heeft het Rijk ook flinke kortingen doorgevoerd. Dit zet het sociaal domein, los van de opgelopen tekorten op de bijstandsuitkeringen, financieel onder druk. Het gemeentebestuur blijft inzetten op de uitstroom naar werk en houdt vast aan het uitgangspunt de taken uit te voeren met de Rijksmiddelen.

Stuwende kracht
Het college wil de stuwende kracht zijn achter ontwikkelingen die het wonen en werken in de stad versterken. Wethouder Sleeking: 'Vooral onze ambitie om de komende 10/15 jaar hoogwaardige woningen te bouwen gaat ons helpen flinke (financiële) stappen vooruit te zetten. Hierdoor versterkt Dordrecht zich als centrumstad en zijn we beter in staat economisch te groeien en voorzieningen die passen bij de stad te behouden.'

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.