College wil leerpark ontwikkelen tot Campus

02 juni 2017 door Hennie van der Zouw
College wil leerpark ontwikkelen tot Campus

DORDRECHT - Het college van B&W wil het Leerpark ontwikkelen tot campus om de economische positie van de regio te versterken. Samen met Leerpark-partner het Da Vinci College ambieert de gemeente om de Duurzaamheidsfabriek te ontwikkelen tot dé plek in de regio waar bedrijven en onderwijs samenwerken aan innovatie. Om ook de bedrijvigheid te stimuleren, zal op de campus een 'innovatieve maakfabriek' komen die ruimte moet bieden aan start-ups, horeca, vrije tijdsactiviteiten en parkeergelegenheid. Verder komen er woningen én wordt ingezet op de vestiging van een nieuw treinstation.

Dit staat in het raadsvoorstel Campusontwikkeling Leerpark. Als de gemeenteraad met deze koers instemt, kunnen de plannen de komende maanden verder uitgewerkt worden in een startnotitie.

Ambitieus plan
In 2004 zijn de gemeente Dordrecht en het Da Vinci College gestart met de ontwikkeling van het Leerpark; een regionale plek waar onderwijs en bedrijfsleven samenwerken in verbinding met de samenleving. Met name de ontwikkeling van de Duurzaamheidsfabriek en het hybride leerconcept is in de afgelopen jaren vanuit heel Nederland met interesse en waardering gevolgd.

Wethouder Peter Heijkoop: "Het Leerpark is een unieke, innovatieve omgeving en biedt in combinatie met het gezondheidspark tal van kansen en mogelijkheden. Daarom willen wij een ambitieus plan uitwerken waarin wij samen met partners werken aan een inspirerende, dynamische omgeving waarin gestudeerd, gewerkt en gewoond kan worden.

In de Duurzaamheidsfabriek werken onderwijs en bedrijfsleven al gezamenlijk aan innovaties. Met de campusontwikkeling en de ambitie om een beeldbepalende woontoren te realiseren willen we dat verder faciliteren. We hopen een omgeving te creëren waarin vernieuwende ideeën in onze regio worden doorontwikkeld en leiden tot economische groei."

Toekomstige arbeidsmarkt
De campusontwikkeling van het Leerpark is onderdeel van de regionale groeistrategie en is daarmee één van dé sleutelprojecten om de economische positie van de regio te versterken. Een belangrijk aspect is de grotere rol van het bedrijfsleven. Dit gaat vorm krijgen door de oprichting van een Adviesraad Bedrijfsleven voor de Coöperatie Leerpark.

Peter Vrancken, voorzitter RvB ROC Da Vinci: "Om onze regio goed voor te bereiden op de toekomstige arbeidsmarkt is een campus van groot belang. We willen een hoogwaardige campus met hybride onderwijs, een up-to-date infrastructuur en ruimte voor cross overs tussen bedrijven en onderwijs. Het wordt een plek waar we gerichte opleidingen kunnen aanbieden, op MBO- en HBO-niveau, en specifieke vakopleidingen en –trainingen om bedrijven te faciliteren."

Nieuw treinstation
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis en de Sportboulevard maken ook onderdeel uit van de campusontwikkeling. Een goede ontsluiting per auto, fiets en openbaar vervoer is een belangrijke voorwaarde. Het idee is om via een nieuw treinstation het Leerpark, het Gezondheidspark en de Sportboulevard als één knooppunt te benaderen. Hiernaast komt een innovatief vervoerssysteem om deze plekken onderling met elkaar te verbinden.

Peter van der Meer, voorzitter RvB Albert Schweitzer Ziekenhuis en lid van de Economic Development Board Drechtsteden: "Een campus is bij uitstek een plek voor verbinding, zoals de kruisbestuiving tussen technologische en zorginnovaties. Maar ook tussen onderwijs, bedrijfsleven en samenleving. Fysieke bereikbaarheid speelt daarbij zeker een rol. Er komen hier bij het Gezondheidspark, Sportboulevard en Leerpark jaarlijks honderdduizenden bezoekers, werknemers, studenten, leerlingen - ook van buiten de regio. Bij verdere groei is een betere ontsluiting met een treinstation een absolute randvoorwaarde."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.