Groot aantal nieuwe tekeningen bij tentoonstelling over het werk van Aert Schouman

07 juni 2017 door Hennie van der Zouw
Groot aantal nieuwe tekeningen bij tentoonstelling over het werk van Aert Schouman

DORDRECHT - De tentoonstelling Een koninklijk paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur toont vanaf 13 juni een groot aantal nieuwe tekeningen van de virtuoze dierenschilder. Er worden 36 aquarellen vervangen door nieuwe werken. Het omwisselen van de aquarellen is nodig omdat de tekeningen zeer lichtgevoelig zijn en de expositie nog t/m 17 september 2017 in het Dordrechts Museum te zien is.

Directeur Peter Schoon geeft aan dat het museum van de nood een deugd heeft weten te maken: 'De tentoonstelling loopt door tot in september. We willen zoveel mogelijk mensen de gelegenheid bieden om de behangsels van Schouman uit Huis ten Bosch te bekijken. Dat is immers een unieke kans. Maar veel lichtgevoelige tekeningen kunnen maar 3 maanden worden getoond en moeten dan weer terug en omgewisseld worden door andere aquarellen. Zo kunnen we dus extra veel werk van Schouman laten zien!'

Topstukken
Bij de nieuwe aquarellen zitten bijzondere stukken uit de collecties van o.a. het Rijksmuseum, Teylers Museum en Museum Boijmans Van Beuningen. Schoon: 'De echte liefhebber kan het beste twee keer langskomen: zo'n mooie en omvangrijke selectie tekeningen van Schouman krijg je nooit meer te zien!'
Conservator Sander Paarlberg benadrukt: 'We hebben bewust enkele topstukken bewaard voor de tweede helft van de tentoonstelling, zoals de Oranje Rotshaan uit het Rijksmuseum. Een technisch hoogstandje en de mooiste kleur oranje die ik ooit gezien heb. Dubbel oranje zelfs, want deze vogel was van prins Willem V en de tekening is een voorstudie voor een schilderij dat Koning Willem-Alexander persoonlijk voor de tentoonstelling heeft uitgeleend.'

Succesvolle tentoonstelling
De belangstelling voor de 18de-eeuwse Aert Schouman is groot. Het Dordrechts Museum mocht in de eerste maanden van de tentoonstelling al bijna 40.000 bezoekers ontvangen. Naast de Oranje Rotshaan zullen er ook tal van andere exotische vogels voor het eerst te zien zijn. Bijzonder zijn ook enkele voorstudies van zoogdieren die Schouman gebruikte voor de behangsels uit Huis ten Bosch. Er is dus ook na 13 juni veel te bewonderen op de tentoonstelling, voor zowel kunst-, natuur- en royaltyliefhebbers!

Bijschrift foto: Aert Schouman, Een Oranje Rotshaan met een Regenbooggors, 1762, aquarel, Amsterdam, Rijksmuseum

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.