Dijken Eiland van Dordrecht veilig: breder en stabieler

07 juni 2017 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Heemraad Van Gelder: “Klus geklaard, ons werk begint.” Waterschap Hollandse Delta heeft vanaf 2014 langs de Dordtsche Kil en bij de Kop van het Land. dijkversterkingen laten uitvoeren. Deze werkzaamheden zijn nu afgerond. De dijken en andere zwakke plekken rond het Eiland zijn opgehoogd, verbreed en gestabiliseerd waardoor de waterveiligheid van het Eiland van Dordrecht voor de komende 50 jaar weer op orde is.

“De overheid is al in 2007 begonnen met het verbeteren van de waterveiligheid in heel Nederland. Nederland waterveilig voor de komende vijftig jaar is het idee”, begint Leo van Gelder, heemraad bij waterschap Hollandse Delta. “Of het nu gaat om overlast of dreiging van water uit zee, onze rivieren of vanuit de lucht. Met de afronding van deze regionale werkzaamheden staat Dordrecht er voor de komende decennia weer goed voor. De klus is nu geklaard, maar het werk is nog niet klaar. Goed onderhoud van alle dijken en dammen, hevels en gemalen en alles wat erbij hoort, is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat bewoners en bezoekers van het Eiland van Dordrecht de komende 50 jaar droge voeten hebben en houden.”

Minder overlast
Bij de werkzaamheden op het drukbevolkte eiland is veel aandacht gegeven aan voorkomen van overlast. Zo is een aparte werkweg aangelegd om de bijna 20.000 vrachtwagens met zand en klei veilig te laten rijden. Wanneer nodig stonden er regionaal geworven verkeersregelaars. Bij de Wieldrechtse Zeedijk langs de Dordtse Kil lag bijvoorbeeld een mobiel platform. Een schip kon langs de dijk varen en loste zand en klei direct op de dijk. Dit zorgde voor minder overlast en minder kosten dan transport via de weg.

“Dit soort grote werken hebben veel invloed op onze inwoners. Daarom hebben wij in planning en uitvoering nauw samengewerkt met het waterschap , maar zeker ook met bewoners en andere belanghebbenden zoals bedrijven”, aldus Piet Sleeking, wethouder bij de gemeente Dordrecht. “Bij dit soort grote projecten kom je altijd onverwachte zaken tegen maar, die zijn zowel in voorbereiding als in uitvoering veelal in goed overleg opgelost. Daar is iedereen tevreden over. Dat verdient zeker een compliment.”

Carlos Mollet, area directeur Nederland bij aannemer Van Oord, vertelt over de lokale situatie bij het Eiland van Dordrecht: “De aannemerscombinatie Van Oord-GMB heeft hier gewerkt aan ruim 11 kilometer dijkversterking. Naast het ophogen, verbreden en stabiliseren van de dijken, zijn ook fietspaden, wegen en technische faciliteiten als pers- en hevelleidingen gerealiseerd. Wij hebben zo’n 25.000 ton asfalt neergelegd. De dijken zijn in totaal met 400.000 m³ zand  en 180.000 m³ klei versterkt. Kortom, er is een flinke klus geklaard in een relatief kort tijdbestek, met minimale hinder voor omgeving en met maximaal hergebruik van materialen. Zowel in de tenderfase als de uitvoeringsfase waren dit leidende principes. Dankzij onze bijdrage is het Eiland van Dordrecht beschermd tegen hoogwater. Daar zijn wij trots op.”

Hoogwaterbeschermingsprogramma
De dijkversterkingswerkzaamheden op de Zuid-Hollandse eilanden zijn nu praktisch afgerond. De 16 projecten in de regio leveren samen 82 km versterkte dijk op. Het project startte in 2007 onder de naam Hoogwaterbeschermingsprogramma 2. In totaal zijn landelijk 87 projecten uitgevoerd. Dijken, dammen, duinen zijn op sterkte gebracht, waterwegen zijn verlegd of verdiept en kunstwerken zoals gemalen en hevels zijn qua omvang en capaciteit aangepast. Het totale landelijke budget bedroeg 3,2 miljard euro.

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.