Een bijzonder cadeau voor de 85ste verjaardag van organist en componist Arie J. Keijzer

21 april 2017
Een bijzonder cadeau voor de 85ste verjaardag van organist en componist Arie J. Keijzer

DORDRECHT - Op 6 juni wordt organist en componist Arie J. Keijzer 85 jaar. Arie geeft al een tijd geen concerten meer, maar krijgt nog regelmatig bezoek van oud-studenten. Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag organiseren enkelen van hen en een paar vrienden een verjaardagsconcert in de Grote Kerk. Hier zullen verschillende organisten werken uit het orgeloeuvre van Arie spelen.

Arie is geboren in Nieuwe Tonge en heeft daarna in Rotterdam gewoond, waar hij studeerde. Zo’n 43 jaar geleden kwam hij naar Dordrecht, waar hij werd benoemd als organist van de Grote Kerk. “Het is nu twintig jaar geleden dat ik met pensioen ben gegaan”, vertelt Arie in zijn appartement aan de rand van de stad. “Financieel is zo’n functie meegenomen, maar je kunt er niet van bestaan. Je hebt er een lespraktijk bij nodig en de concerten die je geeft. Niet alleen hier, maar ook de uitnodigingen die je krijgt. Als organist wordt je vaak uitgenodigd door andere organisten als je een beetje naam hebt. Er zijn heel veel plaatsen waar je een concertcommissie hebt. Die willen afwisseling in de concerten die ze organiseren.”

Eén van de mooiste orgels
Over het orgel in de Grote Kerk is Arie te spreken. “Het is één van de mooiste orgels van ons land en één van de bekendste. De kerk heeft ook een heel bijzondere akoestiek. Een organist moet goed zijn in aanpassen. Hij is afhankelijk van het instrument. Soms is het orgel te klein en kun je niet spelen wat je zou willen spelen. Je moet je programma aanpassen aan het instrument waar je uitgenodigd wordt.”

Als hoogtepunt in zijn carrière noemt Arie een serie van Bachconcerten. “Ik was 21 jaar organist in het concertgebouw De Doelen. Daar heb ik in een serie van drie jaar alle orgelwerken van Bach gespeeld. Het bezoek was enorm. Ze kwamen zelfs met bussen uit het buitenland naar de Doelen. Soms zaten er 1600 mensen in de zaal. Ja, dat is wel het hoogtepunt geweest.” Dit zegt hij overigens zonder kapsones.

Herinneringen ophalen
“Ik krijg heel veel bezoek van oud-studenten”, vertelt Arie. “Er zijn er die nu ook gepensioneerd zijn. Ik heb bij het Rotterdams conservatorium les gegeven. De studenten komen een praatje maken en herinneringen ophalen. Soms komen er jongeren langs, die vragen “Mag ik wat voorspelen?” Dan mag ik wat aanwijzingen geven. Op die manier blijf ik in de running.”

“Organisten kunnen zich niet voorstellen hoe ik het heb gehad”, blikt Arie terug op zijn studententijd. “Je kon altijd in een kerk studeren. Kerken worden nu verhuurd. Het kerkbezoek is afgenomen en de inkomsten zijn veel lager. Ze zijn armlastig geworden en proberen van alles te verzinnen om geld binnen te halen, zoals het verhuren van de kerk. Je hebt als organist niet de vrije toegang die je vroeger had. Ik had de sleutel op zak en kon spelen wanneer ik wilde. Er was toch nooit wat gepland.”

Concerten geeft Arie nu niet meer. “Mijn vrouw registreerde altijd”, vertelt hij. “Ze deed de registers voor me open en dicht en sloeg de bladzijden om. Ze is nu een aantal jaren overleden. Sindsdien heb ik geen concerten meer gegeven. Ik herinner me een concert in Vlaardingen in een gereformeerde gemeente. Daar merkte ik dat mijn vrouw een beetje onzeker was. Dat was nog nooit voorgekomen. Ze was altijd feilloos. Omdat ik merkte dat het haar zo veel spanning gaf ben ik ermee gestopt. Ik speel thuis nog wel voor mezelf op het pijporgel, dat is een studie-orgel.” Ook een concert- of kerkbezoek zit er al een tijd niet meer in voor de organist. “Toen mijn vrouw ziek werd heb ik geen kerk of concert meer bezocht. Het heeft ook te maken met mijn gezondheid. Als je je niet honderd procent voelt ga je niet makkelijk de deur uit. Ik luister thuis naar de kerkomroep.” De laatste tijd werkt Arie aan een derde boek over de periode voor de wederkomst van Jezus.

Verjaardagsconcert
Het verjaardagsconcert is op vrijdagavond 9 juni om 20.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Abram Bezuijen, Jan van Dijk, Hans Pors, Jolanda Zwoferink & Gerben Mourik zullen diverse werken uit het orgeloeuvre van Arie J. Keijzer op het Kam-orgel spelen. Paul Wansink (predikant van de Grote Kerk) zal gastheer zijn. Deze avond worden afgesloten met een hapje en drankje.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.