Begin: Dordrecht leidt Europese samenwerking tegen klimaatverandering

13 juni 2017 door Hennie van der Zouw
Begin: Dordrecht leidt Europese samenwerking tegen klimaatverandering

DORDRECHT - Dordrecht is de initiatiefnemer van een Europees project dat op zoek gaat naar oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering in de stad. 'BEGIN' staat voor 'Blue Green Infrastructures through Social Innovation'. Zestien organisaties uit zes Europese landen werken hierin samen. De landen zijn: België, Duitsland, Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Vandaag is de eerste vergadering van de stuurgroep in Göteborg in Zweden. Uiteraard is Dordrecht, als trekker van dit project, met een delegatie aanwezig.

Klimaatverandering is weer volop in het nieuws. De recente gebeurtenissen rondom het Klimaatakkoord van Parijs maakten duidelijk dat Europa een grote rol zal spelen bij het terugdringen van de gevolgen van klimaatverandering. Maatregelen voor klimaatadaptatie leg je niet zomaar op. Het is iets wat je samen doet met de bevolking, met een actieve inbreng van de plaatselijke bevolking. Dat is precies waar het om draait bij BEGIN.

Blauw-groene infrastructuur
Steden zijn onvoldoende voorbereid op steeds meer en heviger regenbuien als gevolg van de klimaatverandering. De traditionele 'grijze' infrastructuur (zeg maar, de 'riolering') is hier niet op berekend. Aanvullende maatregelen zijn nodig, zogenoemde 'blauw-groene' maatregelen. Waarbij 'blauw' staat voor: bijvoorbeeld meer waterberging en –afvoer. En 'groen' voor: minder verharding in de stad. Deze maatregelen helpen niet alleen het hoofd te bieden aan extreme weersomstandigheden. Ze zorgen ook voor een aangenamere leefomgeving. Het doel van BEGIN is om verbeterde blauw-groene oplossingen te vinden en te laten zien voor klimaatadaptatie in stedelijk gebied. Ook wil het project de voordelen van blauw-groene infrastructuur in kaart brengen. Daarbij is een grote rol weggelegd voor maatschappelijk initiatief. BEGIN streeft ernaar dat blauw-groene infrastructuur een vanzelfsprekend onderdeel wordt bij de ontwikkeling van projecten in de stad. En het wil ten slotte bestuurlijke drempels verlagen.

Actieve rol voor Dordtenaren
Wat dit project verder zo bijzonder maakt, is de actieve rol voor de lokale bevolking. Zo wil de gemeente Dordrecht de Dordtse bevolking, ondernemers en maatschappelijke instellingen betrekken om samen projecten op te starten en te onderhouden. Met als doel: een aantrekkelijke leefomgeving die beter in staat is het hoofd te bieden aan de gevolgen van klimaatverandering.

Over BEGIN
Het BEGIN project loopt tot 2020. De deelnemende partners zijn: uit België: de Stad Antwerpen en de Stad Gent; uit Duitsland: Landesbetrieb Straßen, Brücken und Gewässer Hamburg; en de Hamburg University of Technology; de Stad Bergen (Noorwegen); de Stad Göteborg (Zweden); uit het Verenigd Koninkrijk: City of Bradford Metropolitan District Council; Construction Industry Research Information Association (CIRIA); London Borough of Enfield (wijk van Londen); Kent County Council; Royal College of Arts; University of Sheffield en de Aberdeen City Council (Schotland). Uit Nederland doen mee: IHE Delft; de Erasmus Universiteit Rotterdam; en de gemeente Dordrecht, initiatiefnemer en trekker van het internationale BEGIN project.

Het project BEGIN wordt betaald door Interreg Europe, die regionale en plaatselijke overheden in Europa helpt om beter beleid te ontwikkelen en uit te voeren.

Meer informatie over het project vindt u op www.northsearegion.eu/begin.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.