Gemeenteraad verrast door bericht van minister Schultz over Chemours

20 juni 2017 door Hennie van der Zouw
Gemeenteraad verrast door bericht van minister Schultz over Chemours

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht is verrast door de melding van minister Schultz van milieu, dat Chemours illegaal GenX loost op de rivier. Het bedrijf ontkent dat en wethouder Rik van der Linden wil nu snel de feiten weten.

"Als het klopt wat de minister zegt", zo meldt hij vanmiddag aan de Dordtse gemeenteraad, "moet er hard worden opgetreden tegen het bedrijf." Hij weet alleen, dat er een onderzoek plaatsvindt door Rijkswaterstaat.

Het ministerie van Milieu verwijst voor informatie naar Rijkswaterstaat, maar dat heeft nog niet gereageerd. Van der Linden is ook nieuwsgierig naar de bevindingen.

"Hij is er door verrast, omdat wij niet beter weten dan dat het onderzoek nog loopt", zegt zijn woordvoerder, "zodra we de conclusies krijgen, kunnen we iets meer zeggen."

Regenwater
De gemeente Dordrecht bevestigt dat het recent onderzoek liet doen naar zogeheten 'atmosferische depositie'. Dit houdt in, dat een deel van door de lucht uitgestoten stoffen met regenwater weer naar beneden komt.

Juist dat is volgens Chemours met GenX ook aan de hand. "Het ministerie zegt dat het om circa één procent van onze totale uitstoot gaat, dus wij gaan er vanuit, dat het dit is", zegt Jeroen Brunings van Chemours.

Verbaasd
Voor uitstoot van GenX naar de lucht en naar de rioolzuivering heeft het bedrijf vergunningen van de provincie Zuid Holland. "Wij doen dus niets illegaals", oordeelt Brunings.

Hij is verbaasd over de uitlatingen van de minister. "Ze loopt vooruit op de afronding van het onderzoek. De metingen zoals die zijn uitgevoerd zijn bekend. Wat wij nu onderzoeken is wat de bron van de GenX is."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.