Poppentheater Damiet van Dalsum bestaat dit jaar op 1 juli een halve eeuw

24 juni 2017
Poppentheater Damiet van Dalsum bestaat dit jaar op 1 juli een halve eeuw

DORDRECHT -  Op de Dordtse historische kalender zou poppenspeelster Damiet van Dalsum een ereplek verdienen. Op 1 juli dit jaar bestaat haar poppentheater een halve eeuw. Tussen 1967 en 2017 heeft Dalsum tienduizenden zo niet honderdduizenden mensen van alle leeftijden plezier gegeven.

Ze gaf en geeft de Nederlandse en internationale wereld van het poppenspel veel kleur mee door haar grote creativiteit.  Damiet zette zo mede Dordrecht op de kaart ook door haar festivals. Haar voorstellingen waren vaak baanbrekend, waardoor steeds meer mensen ontdekten dat poppenspel ook theater was, verbeelding en verdieping,

De wereld van Damiet in Dordt begon aan de Blindenliedengasthuissteeg nabij V. en D. in 1967. Rond die tijd gaf zij mede de aanzet tot kinderfeest Ratje Doe, dat ook nog steeds bestaat. Damiet was daarnaast even politiek actief, maar koos uiteindelijk vooral voor haar passie. (bron website poppentheater Damiet) Overigens: Ze heeft nog even gedacht aan een loopbaan in de toneelwereld net zoals haar reeds overleden zus Josine  van Dalsum (1948-2009)

Op 1 juli 1967 werd het Poppentheater onder leiding van Damiët van Dalsum opgericht. Dit theater was gevestigd aan de Blindenliedengasthuissteeg te Dordrecht. Vervolgens verhuisde het naar het Buddinghplein om via een tijdelijk tussenstation Voorstraat 125 tenslotte te belandden aan de Aardappelmarkt. Het theatertje heeft 40 zitplaatsen en is tegelijkertijd een studio om nieuwe voorstellingen uit te proberen.

Momenteel speelt Damiet in haar kleine huistheater poppentheater voorstellingen voor groot en klein.

Kijk voor meer informatie en de agenda op de website: www.poppentheaterdamiet.nl/

Damiet is veelzijdig. Een voorbeeld uit 2016:

Kunstenares Damiët van Dalsum exposeert haar zelfgemaakte poppen die ze heeft gebruikt in haar voorstellingen. De figuren, objecten en decors van Van Dalsum zijn gemaakt om verhalen te vertellen, beelden en illusies op te wekken en een fantasiewereld te creëren. Voor kinderen en volwassenen. Ook als ze niet bewegen zijn het kleine kunstwerkjes. De moeite waard om van dichtbij te bekijken. Kunstwerken die bijna verloren waren gegaan, totdat een vriendin haar er van kon weerhouden ze weg te gooien na afloop van de reeks voorstellingen waarin de objecten hun diensten hadden bewezen.

Poppenspel
Bij poppenspel denkt men al snel aan een poppenkast met Jan Klaassen en Katrijn. Zonder daar iets te kort over te doen, is het duidelijk dat Damiët er een totaal andere kunstvorm van maakt. De poppen en decorstukken zijn gemaakt van bijna niets. Van stukjes karton, draadjes en veertjes. Van voorwerpen die toevallig voorhanden zijn, zoals een bel, een waaier of een vrucht.

Het werk van Damiët past binnen de stroming van de surrealisten. Met hen deelt zij een voorliefde voor de wereld van droom en fantasie. Bij het maken van de poppen volgt ze een associatieve en intuïtieve manier van werken. Op gevoel keurt ze de ene vorm af en ervaart ze een andere als de enige juiste. In een gedroogde vrucht vindt zij het hoofd van een soldaat. Een omgekeerde waaier wordt het lijf van het poppenvrouwtje. Op haar website – poppentheaterdamiet.nl – staan een aantal video’s waarin de poppen en de decorstukken worden gebruikt.

Omdat ze eigenlijk actrice had willen worden ging ze, begin jaren zestig, naar de Toneelschool in Maastricht. In 1965 ontmoette ze Albert Verhulst die haar vroeg te assisteren bij zijn poppenkastvoorstellingen.

Daarna besloot ze zelf ook poppenspeler te worden. Haar eerste voostellingen waren in het Vestzaktheater in Zwijndrecht, waarna ze rondreisde met haar eigen theater. Ze maakte alle poppen en teksten zelf. Eerst onder de naam EJ EJ gespeeld te hebben, trad zij op onder de naam Poppentheater Damiët van Dalsum. Een vast poppentheater opende ze met haar echtgenoot in 1967. Het Poppentheater Damiët van Dalsum in Dordrecht werd een begrip in de wereld van het poppenspel. Na veel wisselende locaties sinds 1967 door Dordrecht, via de Binnengasthuissteeg, Buddinghplein en Voorstraat 125 vestigde het theater zich in 2000 definitief aan de Aardappelmarkt 9. Damiët van Dalsum speelde met hand-, stokpoppen, en marionetten.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.