John van der Net:'Over rubberen ruggengraten en een badkuip van 50 miljoen'

26 juni 2017
John van der Net:'Over rubberen ruggengraten en een badkuip van 50 miljoen'

DORDRECHT - John van der Net is voormalig raadslid van de VVD Dordrecht en volgt nog steeds actief de politieke besluitvorming, zo ook over de Dordtse KIL IV.

John van der Net: "Deze week werd het ontwerpbestemmingsplan Dordtse KIL IV behandeld. Deze vergadering werd opgeleukt d.m.v. van een groep die fel tegen deze ontwikkeling was. Met trommels en spandoeken lieten ze dat weten. Volgens hen ging het over de bescherming van een uniek stukje polderlandschap. Volgens mij was het weer gewoon een NIMBY reactie. Liever in de Moerdijk dan in Dordt

De Dordtse raad zit helaas vol met mensen met een rubberen ruggengraat en alzheimer want in de commissie begonnen alle partijen vragen te stellen waarvan ze het antwoord al kende.

De wethouders Piet Sleeking en Jasper Mos zaten met verbazing te kijken naar dit schouwspel.

Wat is de geschiedenis? De rijksoverheid wilde meer ruimte voor logistieke bedrijven rond de regio Rotterdam. De Hoekse Waard werd eerst genoemd, maar dat plan werd afgeschoten. Daarom werd samen met de provincie overlegt met de gemeente Dordrecht en de Drechtsteden om in deze regio te bezien of er plek was. Daaruit kwam het plan van KIL IV naar voren. Dit plan werd ook besproken met de provincie Noord-Brabant om concurrentie te voorkomen. Wat in de Moerdijk gebouwd kon worden kan niet op KIL IV en vice versa.

De Dordtse gemeenteraad heeft ingestemd met dit plan en er werden afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat om tegelijk een beter ontsluiting te krijgen van de N3/A16 en de bedrijfsterreinen KIL2  en KIL3.

De gemeente is met instemming van de raad begonnen met verwerving van gronden voor KIL IV.

Nu moet het bestemmingsplan worden vastgesteld. Echter de Provincie kwam met een rapport waaruit blijkt dat er minder behoefte is aan ruimte voor logistieke bedrijven. Dit werd als hard feit door de raad bestempeld, terwijl het slechts een prognose is. Deze prognose is echter gebaseerd op groeicijfers die nu al achterhaald zijn. De economie groeit veel harder dan waar het rapport rekening mee houdt. Het provinciebestuur staat nog steeds achter de afspraken met Dordrecht.

Beide wethouders gaven de raad duidelijk terug dat alles wat ze gedaan hebben in overeenstemming was met besluiten van de raad. Er zijn al kosten gemaakt van 50 miljoen euro. Dus bij afblazen is Dordrecht in het bezit van gronden waar ze verder niets mee kunnen.

Rijkswaterstaat wil voor 1 september dit jaar weten of Dordrecht doorgaat met KIL IV. Als de Dordtse raad er mee stopt dan is er niet alleen 50 miljoen euro door de plee getrokken, maar komt er ook geen verbeterde aansluiting tussen de N3/A16 en de bedrijfsterreinen KIL2 en KIL3.

Dus nadat Dordrecht al als niet betrouwbaar te boek staat na het afschieten van Belthurepark is het beetje krediet wat er nog was ook weg indien Dordrecht ook het plan van KIL IV torpedeert. Hoezo wanbeleid? Het amateurisme spat er van af.

Maar de Dordtse raad kan eigenlijk niet anders dan instemmen omdat Dordrecht dit verlies niet kan lijden. Het is te hopen dat de meerderheid dit op tijd inziet en er niet wordt gegokt met de toekomst van Dordrecht".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.