Van technologische ontwikkelingen naar nieuwe leeromgevingen: 'TA3-conferentie inspireert en motiveert'

29 juni 2017 door Hennie van der Zouw
Van technologische ontwikkelingen naar nieuwe leeromgevingen: 'TA3-conferentie inspireert en motiveert'

DORDRECHT - Van 11 tot en met 14 juni organiseerde het Da Vinci College samen met Markiezaat College de internationale TA3-conferentie. TA3 (Trans-Atlantische Technologie en Training Alliantie) is een consortium van onderwijsinstellingen in de Verenigde Staten en Europa dat leren en innovatie over de grenzen bevordert, regionale economieën ondersteunt en het belang van een wereldwijd perspectief op deze onderwerpen promoot. ´De conferentie heeft het urgentiebesef flink aangewakkerd dat we de snelheid van technologische ontwikkelingen ook snel moeten doorvertalen naar ons onderwijs.’

Snelle innovaties vertalen
Aan het woord is Marloes de Vries, lid van het college van bestuur van het Da Vinci College. ‘Het Da Vinci College is al volop bezig met die doorvertaling, maar de TA3-conferentie heeft onze opdracht weer op scherp gezet. Hoe vertalen we de snelle innovaties naar onze onderwijsprogramma’s en onze docenten? We moeten onze docenten zo faciliteren en equiperen dat zij mee kunnen met technologische ontwikkelingen. Bovendien moeten we ervoor zorgen dat we dit samen doen met het bedrijfsleven.’ De TA3-conferentie vindt jaarlijks plaats en trekt leden uit landen als de Verenigde Staten, Ierland, Spanje, Duitsland en Nederland. Het thema dit jaar was ‘crafting new learning environments; be an entrepeneur of your own future’.

Duurzaamheidsfabriek
Marloes de Vries kijkt tevreden terug op de vierdaagse TA3-conferentie. De conferentie bood een afwisselend programma met een culturele opening in de Dordrechtse binnenstad, een symposium en een rondleiding op Vliegbasis Woensdrecht. Op maandag 12 juni vond er een symposium in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht plaats met workshops en sprekers als João Santos van de Europese Commissie, trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar en Ab van der Touw, CEO van Siemens Netherlands. De Vries: ‘De bijeenkomst in de Duurzaamheidsfabriek viel erg in de smaak. Als het gaat om technologie en innovatie, dan loopt Noordwest-Europa heel erg hard. Een groot verschil met Zuid-Europa en de Verenigde Staten is dat wij regionale en lokale overheid, industrie en onderwijs echt weten te integreren. De Duurzaamheidsfabriek is hier een prachtig voorbeeld van. Dat was voor vele aanwezigen erg inspirerend.’

Leiderschap
Het Da Vinci College neemt deel aan de Trans-Atlantische Technologie en Training Alliantie, omdat TA3 niet alleen gezamenlijk projecten oppakt en aan kennisdeling doet, maar zich daarbij ook richt op leiderschap. ‘Deze extra dimensie van TA3 maakt de club erg interessant. Hoe geef je als college van bestuur, directie en middenmanagement vorm aan je onderwijs? TA3 biedt een mogelijkheid je verder te professionaliseren in leiderschap en kennis en ervaringen te delen met collega’s.’

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.