Beverbuurt gaat in beroep tegen de Johan van Beverwijck bij Raad van State

30 juni 2017 door Hennie van der Zouw
Beverbuurt gaat in beroep tegen de Johan van Beverwijck bij Raad van State

DORDRECHT - Bewoners willen iets beters voor Dordt. In 2012 werd, ten tijde van de zoektocht naar een geschikte locatie voor een bioscoop aan de rand van de binnenstad, in het bestemmingsplan 'Schil' een wijzigingsbevoegdheid mogelijk gemaakt voor de kavel Spuiboulevard 4-88, het bekende witte kantoorgebouw waarin ook de ANWB winkel was gevestigd. "Een mogelijk aantrekkelijke plek voor een publiek gebouw" zo werd er op gemeentelijk niveau gedacht. Voor de bioscoop werd uiteindelijk een andere locatie gekozen, maar de wijzigingsbevoegdheid bleef wel van kracht. Zo ontstond een economisch interessante mogelijkheid voor een lokale vastgoed ontwikkelaar.

De wijzigingsbevoegdheid maakt het mogelijk om op deze kavel hoger te bouwen dan de in het  bestemmingplan opgenomen maximale bouwhoogte van 20 meter. De kavel kan in oppervlakte
uitgebreid worden en de bouwhoogte kan verhoogd worden tot 25 meter. Op basis van elk bestemmingsplan is het vervolgens mogelijk om als dat beter uitkomt voor een liftschacht of inrit ca. 10% af te wijken van de voorgeschreven maten uit het plan. De ontwikkelaar van 'de Johan van Beverwijck' heeft de bouwhoogte echter al in zijn ontwerp maximaal benut voor een hele topverdieping en bouwt tot 27,5 meter hoog, ofwel naar 9 bouwlagen.

Nieuws:
300 belangstellenden voor de Johan van Beverwijck volgens Van Pelt en 300 handtekeningen tegen de hoogte van de Johan van Beverwijck volgens een petitie.

Een petitie die ageert tegen de absurde hoogte van het plan voor de Johan van Beverwijck is intussen meer dan 300 maal ondertekend. In de raadsvergadering van dinsdag 27 juni lieten meerdere raadsleden blijken zich misleid te voelen door de wethouder. Een oriënterende presentatie van het plan van Van Pelt aan de Commissie Fysiek en Leefomgeving in 2015 werd door de wethouder als een akkoord opgevat voor het in gang zetten van de procedure. Zo hadden de leden dat niet ervaren.

De gemeenteraad heeft op 27 juni jl. laten blijken onvrede te hebben over het feit dat ontwikkelaar Van Pelt, in tegenstelling tot zijn belofte gedaan in een besloten vergadering van de Commissie Fysiek en Leefomgeving in 2015, niet met omwonenden in overleg is getreden over de invloed van het plan op de leefomgeving. Leden van de gemeenteraad vonden dat het stapelen van de extra bouwhoogte uit de wijzigingsbevoegdheid en het toepassen van de plus 10% regeling in strijd was met de wet. Een belangrijk deel van de gemeenteraad liet blijken het toepassen van wijzigingsbevoegdheden in bestemmingsplannen te willen evolueren.

Een motie die wethouder Sleeking verzocht om de ontwikkelaar alsnog te overreden om met de belanghebbenden in overleg te treden over de leefbaarheid en bouwhoogte werd na een machtswoord van de wethouder ingetrokken.

De ontwikkelaar Van Pelt heeft deze week in zijn presentatie van het plan aan de Welstandscommissie laten zien dat hij nog steeds tot 27,5 meter wenst te bouwen terwijl het aangepaste bestemmingsplan maximaal 25 meter toestaat. Een aanzienlijk deel van de gemeenteraadsleden heeft laten blijken de ontwikkelaar te willen dwingen om niet hoger dan 25 meter te bouwen. De wethouder wilde nu niet ingaan op die laatste 10% en het al of niet toestaan daarvan gemotiveerd te zullen afwegen als het bouwplan is ingediend.

Beverbuurt gaat in beroep tegen de Johan van Beverwijck bij de Raad van State.
De omwonenden voelen zich door deze gang van zaken, waarbij de procedure tot het verlenen van een wijzigingsbevoegdheid op zijn minst bedenkelijk is verlopen, genoodzaakt om bij de Raad van State in beroep te gaan tegen het toepassen van het wijzigingsplan en zullen een opschorting van de procedure verzoeken.

Leest u hier het geheime verslag van de commissie fysiek waarin Van Pelt een belofte doet die hij niet is nagekomen. (inmiddels is de geheimhouding door de raad opgeheven)

Citaat op Pagina 10: Van Pelt: Dan zullen wij 2015 in ieder geval benutten om gesprekken te voeren met de omwonenden.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.