Dordrecht zoekt een nieuwe Burgemeester

16 maart 2017
Dordrecht zoekt een nieuwe Burgemeester

DORDRECHT - De burgemeester van Dordrecht is een "visionair verbinder". Dat staat in de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Dordrecht die op 16 maart wordt besproken door de gemeenteraad, in aanwezigheid van de commissaris van de Koning.

Donderdagavond 16 maart om 20.00 uur is er een buitengewone vergadering van de gemeenteraad die speciaal is gewijd aan de profielschets.

De profielschets is tot stand gekomen met inbreng van inwoners, instanties en belangengroepen naast ook de inbreng van het college, het Drechtstedenbestuur en de veiligheidsregio. In totaal werden 71 reacties op de concept-profielschets ontvangen, waarbij met name zijn genoemd het luisterend vermogen, het belang van handhaving en het belang van de burgemeester als boegbeeld richting regio, rijk en buitenland. Andere onderwerpen die genoemd zijn: aandacht voor religie, voorkeur voor een vrouw, het belang dat de burgemeester er voor iedereen is en gevoel voor humor.

De gemeenteraad vraagt om een krachtige voorzitter die boven de partijen staat, daarnaast is de burgemeester de verbindende schakel naar het college. Dat vraagt om "bestuurlijke sensitiviteit, communicatief vermogen en coachende vaardigheden," zo stelt de gemeenteraad.
De burgemeester van Dordrecht vervult een sleutelfunctie in de regio. "U vertegenwoordigt en profileert de Drechtsteden op een actieve, aansprekende en strategische wijze. Daarbij weet u onderhandelingsresultaten te boeken", zo staat ook in het profiel.

Bovendien is de burgemeester voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en bewaker van de openbare orde en veiligheid. "De burgemeester toont gezag, aarzelt niet om besluiten te nemen en is aanspreekbaar op gemaakte afspraken. Daarnaast zoekt en onderhoudt u verbinding met de politie, het OM en de veiligheidsregio."

Op persoonlijk vlak vraagt de gemeenteraad van de nieuwe burgemeester dat hij "mensen, organisaties, belangen, doelen en resultaten bij elkaar brengt. Als boegbeeld bent u zichtbaar, aanspreekbaar en oprecht geïnteresseerd in mensen. Onze burgemeester is een ervaren netwerker. Door binnen en buiten Dordrecht de juiste mensen te kennen en aan te spreken, legt u de juiste verbindingen in het belang van Dordrecht."

De profielschets is te lezen op de website van de gemeente: www.dordrecht.nl/nieuweburgemeester.

Begin volgende week zal naar verwachting de vacature voor de nieuwe burgemeester van Dordrecht worden opengesteld door de minister van Binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties in de Staatdscourant.

Een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, onder voorzitterschap van de heer Schalken, zal de sollicitatieprocedure namens de gemeenteraad verder begeleiden. Op 4 juli zal de raad in een besloten (geheime) vergadering een kandidaat-burgemeester aanbevelen bij de commissaris van de Koning en minister van Binnenlandse Zaken. Op woensdag 13 september hoopt de raad de nieuwe burgemeester te kunnen beëdigen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.