Big Rivers 2017 trok weer veel publiek

17 juli 2017 door Hennie van der Zouw
Big Rivers 2017 trok weer veel publiek

DORDRECHT - Over Big Rivers het afgelopen weekend is veel te vertellen. De andere plekken waar de podia zich bevonden, het verkrijgen van een special event status van de gemeente, de verduurzaming van het festival en daarbij het invoeren van herbruikbare plastic bekers met opdruk en geen uitgifte van papieren programmaboekjes meer en de keur aan artiesten. Maar het belangrijkste bij Big Rivers is de sfeer. En die was weer als alle andere jaren: gemoedelijk en gezellig.

Big Rivers heeft altijd programmaonderdelen vooraf, zoals Big Rivers Indoor, met diverse acts en artiesten in Bibelot, maar veel mensen kijken toch vooral uit naar het Big Rivers weekend, vol met muziek. Al vroeg op de vrijdagavond, of eigenlijk in de namiddag, klinkt muziek in de binnenstad. Hier is het snel flink druk. Bij het gezellige Grote Kerksplein is het uiteindelijk afgeladen vol en zingt er regelmatig een menigte mee met de voornamelijk coverbands die hier geprogrammeerd staan. Festivaldirecteur Bas de Zwart lijkt geslaagd te zijn in zijn opzet om meer jong publiek te bereiken. Er loopt een mooie mengelmoes van mensen met zeer uiteenlopende leeftijden.

Feestgewoel
Wat minder druk bezocht, maar zeker niet minder leuk, is de Finn’s Stage aan het Blauwpoortsplein, met voornamelijk singer songwriters. Wie het geduld en de rust ervoor heeft om in al het drukke feestgewoel hier even te chillen, ziet juweeltjes van optredens voorbijkomen, waaronder het optreden van Rogier Pelgrim. Waar singer songwriters nogal eens eentonig kunnen worden, heeft Rogier daar met zijn dynamische, krachtige stem geen last van. Ook Aafke Romeijn doet het goed, met prachtige, zuivere en hoge zang en een grote gedrevenheid, met hulp van wat elektronica en een prima bassist.

Bij de stoner/hippieavond bij café Merz is het afgeladen vol. Met optredens van Stone Golem en Sun Rider, waarbij laatstgenoemde voor de gelegenheid hun nieuwe EP release houden, is Dordecht goed vertegenwoordigd op dit podium, waar het stevig aan toe gaat. Om 0.00 uur stopt de muziek en gaat iedereen zijn weg, of blijft wat napraten. De sfeer zit er goed in.

Moedig publiek
Het weer zit mee. Op de zaterdagavond valt er even een bui, maar het moedige publiek bij Pearl Jamming laat zich er niet door imponeren. Later bij de Great Queen Rats lijkt het wel een aMeezing afterparty. Het publiek kent zijn klassiekers. Bij de Dolderman stage aan de Korte Kalkhaven sluit de Bazzookas af met hun skamuziek. De sfeer zit er goed in en tot in de late uurtjes wordt er na gekletst.

De festivalmarkt, te vinden in de Wijnstraat, is gevarieerd. Ook op zondag is deze sfeerverhoger aanwezig. Er is een soort kermisattractie, kraampjes met T-shirts, LP’s, koffiesoorten en veel kraampjes met eten. Bij de Visbrug duikt plots BRASSOciety op. Deze brass band speelt het hele weekend op diverse plaatsen in de stad. Bezoekers weten hen al snel te vinden en binnen een paar minuten is de band omsingeld met swingende en genietende mensen.

Geliefde Dordrecht
De afsluiter vanavond is The Dirty Daddies, die hier maar al te blij mee waren. “Goed om weer terug geweest te zijn in ons geliefde Dordrecht, het blijft speciaal”, zeggen zij op hun facebookpagina. Al met al was het weer een geslaagde, inmiddels 20ste editie, waarbij Big Rivers zich blijft ontwikkelen.

Foto's: Wim van de Pol.

Eerste foto hieronder: Burgemeester Van der Velden opent Big Rivers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.